Furcsán viselkedik az oxigén a Marson: jókora rejtéllyel találták szemben magukat a tudósok

A marsi légkör szezonálisan ingadozó oxigénszintje rejtély a kutatók számára.

mars

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az űrkutatás történetében először sikerült tudósoknak megmérni a Mars Gale-kráterének felszíne fölötti légkört alkotó gázok szezonális változásait, ez az oxigén olyan mértékű szezonális ingadozásaira derített fényt, amelyre nem találnak magyarázatot semmilyen ismert kémiai folyamattal.

Az amerikai űrkutatási hivatal Curiosity Mars-járójában lévő hordozható vegyi laboratórium, a SAM egyik műszere három marsi éven, azaz majdnem hat földi éven át lélegezte be a Gale-kráter levegőjét, és elemezte annak összetételét. Az általa kimutatott eredmény megerősítette a Mars felszín fölötti légkörének összetételét, amelyet 95% szén-dioxid, 2,6% molekuláris nitrogén, 1,9% argon, 0,16% molekuláris oxigén és 0,06% szén-monoxid alkot.

Furcsán viselkedik az oxigén a Marson

A műszer azt is kimutatta, hogyan elegyednek a marsi levegő molekulái, miként áramlanak a légnyomás változásával az év folyamán - olvasható a NASA Goddard Űrrepülési Központ által kiadott közleményben. A kutatók azt találták, hogy ebben a környezetben a nitrogén és az argon előre meghatározható szezonális mintázatot követ, koncentrációja növekszik és csökken a Gale-kráterben egész éven át attól függően, hogy mennyi szén-dioxid van a levegőben.

A kutatók azt várták, hogy az oxigén is hasonlóan viselkedik, ám helyette a gáz mennyisége tavasszal és nyáron mintegy 30%-kal nőtt, majd ősszel visszaesett a kémia folyamatok által meghatározott háttérszintre. Ez minden tavasszal megismétlődött, de mindig változott a légkörbe került oxigén mennyisége, ami azt jelentheti, hogy valami termeli, majd elvonja az oxigént.

- Amikor először láttuk ezt, összezavarodtunk - idézte a Science Daily tudományos hírportál Sushil Atreyát, a Michigani Egyetem professzorát, a Journal of Geophysical Research: Planets című folyóiratban bemutatott kutatás társszerzőjét. A kutatók háromszor is ellenőrizték a SAM műszerének, a négypólusú tömegspektrométernek a pontosságát, ám az tökéletesnek bizonyult.

Nem találják a magyarázatot

Először azt feltételezték, hogy szén-dioxid- vagy vízmolekulák bocsátották ki az oxigént, amikor a légkörben széthasadtak. Ám ötször több víznek kellene lennie a Mars felszíne fölött ahhoz, hogy ennyivel több oxigén jusson a légkörbe. Az oxigénszint csökkenésére sem találtak magyarázatot.

- Nem tudjuk megmagyarázni a folyamatot. Úgy gondoljuk, hogy nincs összefüggésben a légköri dinamikákkal az a tény, hogy az oxigén viselkedése nem tökéletesen ismétlődik meg évszakonként. Lennie kell valami kémiai forrásnak, amelyről még nincs tudomásunk - magyarázta Melissa Trainer, a Goddard űrközpont bolygókutató tudósa.

A kutatók számára az oxigén szezonális ingadozása ugyanolyan rejtély, mint a marsi légkör ingadozó metánszintje. A kutatócsoport nyáron közölte, hogy a korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a vörös bolygó légkörében a Curiosity, ám megismételt mérések kimutatták, hogy jelentősen csökkent a metánszint, egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység metán, ami szinte azonos a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszinttel. A kutatók korábban is észlelték szezonálisan a metánszint növekedését és csökkenését, nem találtak azonban rendszert ezen múló metáncsóvák megjelenésében.

Mivel mind az oxigén, mind a metán a földi élet fontos forrása, az eredmény felvillanyozta a kutatókat, mondván, az az élet jelenlétét jelezheti. Az oxigénszint ingadozása nyomán Trainer kutatócsoportja nem tartja kizártnak, hogy hasonló kémiai folyamatok vezérlik mindkettőt. - Elkezdjük vizsgálni ezt az összefüggést a metán és az oxigén között a marsi év egy jó részében - közölte Atreya.

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Az InSight körülbelül 13 óra különbséggel készítette a képeket a robotkarján található kamerával. Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken. 

Ezt is szeretjük