Hátborzongató hanggal rengett a Mars: rögzítették a furcsa zajt

Egyre izgalmasabb kutatási eredményekről számol be a NASA, különleges felvételt tett közzé, amit most bárki meghallgathat.

cover-mars
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mars belsejéből eredő szeizmikus mozgást észlelt a bolygó felszínén dolgozó InSight űrszonda, a különleges felvételt pedig most bárki meghallgathatja.

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az InSight amerikai robotgeológus űrszonda, a különleges Mars-rengést a misszió 128. marsi napján, április 6-án észlelte a műszer.

- Elképesztő, hogy végre van jele annak, hogy a Marson létezik szeizmikus aktivitás. Hónapok óta várunk az első Mars-rengés észlelésére - közölte Philippe Lognonné, a párizsi Institute de Physique du Globe kutatója, a bolygó felszínén lévő szeizmométer atyja a hvg.hu információi szerint.

A három részből álló videó első néhány másodpercében a bolygón fújó szelet, majd valószínűleg a Mars-rengést, végül pedig az InSight karmozgását hallhatod. Most a tudósokon a sor, hogy megerősítsék, valóban a vörös bolygó belsejéből eredő mozgásról van szó, nem hibás észlelésről.

Marsszimulációk a Földön

Nem csoda, hogy az űrkutatók is felfigyeltek rájuk. Nézd meg, mi zajlik ezeken a helyeken!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük