A Marson is van Grand Canyon: lenyűgöző fotót küldött haza a NASA műholdja

A Valles Marineris-szurdok gigantikus méretei miatt a Naprendszer legnagyobb kanyonja. A Marson.

mars kanyon 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csillagászok mostanra sok érdekességet feltártak a Marsról, például, hogy a Földnél mintegy másfélszer messzebb van a Naptól, mégis ez az egyetlen bolygó, melynek légköre hasonlít a Földére.

Ezúttal a NASA Viking nevű műholdja készített lenyűgöző felvételeket a Marsról, pontosabban a Valles Marinerisről, a Naprendszer legnagyobb kanyonjáról. Ami mellett a Grand Canyon csupán apró porszemnek tűnik.

Miért a Valles Marineris a legnagyobb kanyon?

Az Egyenlítő alatt elhelyezkedő szurdok hossza nagyjából 4500 kilométer, mélysége 7-10, míg szélessége  átlagosan 50-200 kilométer. Mindez pedig egyesül egy 600 kilométer széles mélyfölddel. A műholdnak hála pedig extra közeli felvétel készült róla. Szemléltetésképp: a Grand Canyon 440 kilométer hosszú, közel 30 kilométer széles és 1600 méter mély. 

Fotó: NASA

Hogyan jöhetett létre?

A The New York Times korábbi cikke szerint a kutatók sokáig azt hitték, hogy a Valles Marineris kialakulása valószínűleg a Mars nedvesebb korszakában lezúduló víz eróziójának eredménye. Később ezt az elképzelést bizonyíték híján elvetették, így napjainkban a legelterjedtebb magyarázat az, hogy a Mars felszínén a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgy tektonikus szakadékaihoz hasonló képződmények keletkezhettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szétnyílásukat pedig a bolygó belsejéből származó megnövekedett hőáramlás okozza. Ennek ellenére mégsem lehet tökéletes párhuzamot vonni kialakulásuk között, a Valles Marinerisben ugyanis hiányoznak a főbb vulkanikus jellemzők. 

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Különleges felvételeket küldött haza a NASA InSight nevű űrszondája. A marsjáró 2018 novemberében landolt a vörös bolygón, és azóta már komoly eredményekkel szolgált, többek közt áprilisban szeizmikus mozgást észlelt a Marson. Jelenleg is hasonlóan lebilincselő okból figyel rá a világ: az űrügynökség olyan fotókat és mozgóképeket mutatott be, melyeken a lander a marsi napkeltét és napnyugtát örökítette meg.

Nyitókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük