10 napot töltött a tenger alatt egy magyar nő: a NASA vizsgálta a reakcióit

Magyar kutató is részt vett a NASA legújabb expedíciójában.

nasa
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy magyar kutató, Ari Csilla neurobiológus is részt vett a NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában. Az űrügynökség legújabb mélytengeri küldetésében a Floridában dolgozó Ari Csilla neurobiológus mellett három másik női kutató is részt vett, köztük két űrhajós: amerikai részről Jessica Watkins, az Európai Űrügynökség - ESA - képviseletében pedig Samantha Christoforetti - számolt be róla az Űrvilág asztronautikai hírportál.

A NEEMO, vagyis NASA Extreme Environment Mission Operations az extrém környezetben végrehajtott műveletek expedíciója. A küldetés során űrhajósokat, mérnököket, különböző kutatókat küldenek a világ egyetlen tenger alatti kutatóállomására, az Aquarius-ra.

A kutatók, akik helyi idő szerint pénteken délután tértek vissza a mélyből a felszínre, tíz napot töltöttek el 19 méteres mélységben. A NEEMO-23 küldetés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan élnének az űrhajósok, kutatók a Holdon, a földinél kisebb nehézségi erő mellett.

Mi volt a kutatók feladata?

A küldetés során különféle beavatkozásokat teszteltek a legénységen, illetve egészségügyi és pszichológiai változásokat figyeltek meg, mint például stressz-reakciót, a reakcióidő alakulását, a memóriát, látást, ízérzékelést, ügyességet, izomerőt. Vizsgálták a testben élő mikrobiomot, az alvásminőséget, a szívritmust, a test összetételét. Ezek mellett számos új technológiát is kipróbáltak, mint például a Hold-leszállási szimulátort vagy a Hold elhagyására szolgáló speciális berendezéseket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlés szerint az expedíció során szerzett eredmények nagyban hozzá fognak járulni a későbbi Hold- és Mars-küldetések sikeres megvalósításához. A kísérletben egy víz alatti űrséta-szimuláció során kipróbálták az ESA által fejlesztett holdi evakuációs berendezés - LESA, Lunar Evacuation System Assembly - második változatát. A LESA feladata egy esetleg mozgásképtelenné váló űrhajós mentésének segítése a Holdon.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Ez a lány lesz az első ember, aki a Marsra léphet

Alyssa Carson már egészen kicsi kora óta tudja, hogy egyszer űrhajós lesz belőle. Már évek óta részt vesz a NASA kiképzőprogramjában, hogy 2033-ban, amikor esedékes lesz a Mars-expedíció, ő lehessen az első ember, aki a vörös bolygóra lép.

Ezt is szeretjük