Ijesztő dolgok történnek a testtel a világűrben: erről nem szívesen beszélnek

Fizikai és pszichés problémákat is okoz a világűr az emberi testben. Azt is elmondjuk, mi történik, ha valaki védőfelszerelés nélkül kerül ki az űrbe.

urhajos-ruha
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy izgatja az emberek fantáziáját, mi minden történik kint a világűrben. Végül is, ki ne álmodozott volna gyerekként arról, hogy egyszer űrhajóra száll, és szétnéz a csillagok között. Az űr okozta különös hatásokra persze akkor még nem gondoltunk.

Sokszor személyesen az asztronauták számolnak be tapasztalataikról, melyek a kívülállók számára igen meglepőek lehetnek - az internetnek hála ma már mi is tudhatjuk, mi folyik odafent. A BrightSide összegyűjtötte, milyen furcsa és nem túl kellemes dolgok történnek az emberi testtel a világűrben.

Fizikai következmények

Azok az asztronauták, akik huzamosabb időt töltenek a világűrben, szembetűnő látáskárosodásról számolnak be. A NASA végzett is egy kutatást ezzel kapcsolatban, de különösebb okot nem találtak. Valószínűleg a koponyaűri nyomás növekedése miatt történik. Ennél is érdekesebb észrevétel, hogy az űrhajósok centiket képesek nőni a küldetésük alatt. Ez azért van, mert a gravitációs erő hiányában a gerincük megnyúlik.

urhajos-gerince-megnyulik

A gravitáció hiánya problémát okoz a testfolyadékok áramlásában is: ahelyett, hogy az alsó végtagokba áramolna, a vér inkább a fej felé veszi az irányt. Emiatt is lehet, hogy a visszatérésük után néhányan kerekebb arccal rendelkeznek. Az űrhajósoknak nemcsak a feje, de a szíve is gömbölyűbb lesz. A szívre pedig további hatásai is vannak: a szerv az űrben kevesebb vért pumpál, és összezsugorodik.

Az asztronauták izmai a kevés mozgás hiányában meggyengülhetnek, ezért napi szinten edzeniük kell, hogy elkerüljék az izomsorvadást. Bár ez nem mindenkinél következik be, a körmük is elgyengülhet és leeshet. Erről eddig 22-en számoltak be azok közül, akik a Nemzetközi Űrállomáson jártak. Egy tanulmány szerint azonban az űrhajóskesztyű sajátos dizájnja miatt nyomás nehezedik a körmökre, emiatt esnek le. 

urhajos-szive-zsugorodik

Komolyabb következmények

A NASA tanulmányozta az űrbéli sugárzás hatását is az emberi szervezetre. Mivel a Marson gyengébb szerkezetű az atmoszféra, mint a Földön, az űrhajósok nincsenek teljesen védve, hiába van speciális öltözetük. A sugárzás miatt nő az esélyük a rákos megbetegedésekre. 

A filmekben már sokszor láthattuk, hogy a kiküldetésen lévő űrhajósok képesek megzakkanni. Ez valós és komoly probléma, az űrutazásnak valóban negatív hatása lehet a pszichére. A NASA persze dolgozik a problémák kivédésén, és folyamatosan tanulmányozzák a bezártság hatását is az emberi pszichére. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mi történik, ha kilyukad az űrsisak?

Ha ez megtörténik a nyílt világűrben, az űrhajós 15 másodpercen belül elveszti az eszméletét, amit fulladás és dekompresszió követ. 10 másodperc után a vér felpezseg, és 30 másodperc alatt összeomlik a tüdő, így a halál kevesebb mint 1 perc alatt bekövetkezik. 

Ha egy űrhajós elkeveredik az űrállomástól, és üzemzavar keletkezik a védőfelszerelésében, a társainak igen gyorsnak kell lenniük a megmentése során. Az elkeveredett űrhajósnak hat órája van, amíg elfogy az oxigénje. A világ űrközpontjainak van egy megoldása ilyen esetekre: egy hátizsákként hordható, irányítható jetpack, amivel az asztronauta magát is vissza tudja iránytani az űrállomásra vagy az űrhajóhoz.

Ezt is szeretjük