Undorító dologgal etették az űrhajósokat: csak fogkrémszerű pürét kaptak a világűrben
Ételek az űrben: pürétubusoktól a garnélarákkoktélig.

- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »
- Serkenti az emésztést és hosszan eltelít: friss, gyümölcsös smoothie, ami segít beindítani a fogyást »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Az űrutazások korai szakaszában a felvitt ételek az élvezet helyett inkább az űrhajósok elhivatottságának és bátorságának bizonyítékaként szolgáltak, hiszen ezek többnyire egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak, fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban. A Millenárison szeptember 11-ig tartó Gateway to Space kiállításon korai szovjet űrételek, a Mercury program űrételei és modern űrételek is láthatóak.
Nem csoda, hogy a legtöbb első generációs űrhajós egyetértett abban, hogy az étkezés ilyen formában kellemetlen, sőt, a poralapú ételek rehidratálása sokszor egyenesen nehézséget okozott nekik. Panaszaik hatására a Gemini küldetés során a speciális műanyag tartállyal ellátott porételek mellé már falatnagyságú, zselébe burkolt kockákat is kaptak, a folyamatosan továbbfejlesztett csomagolás hatására pedig végre beindult az élelmiszerek minőségének javulása is, és megjelentek a menük.
Idővel olyan fogások közül válogathattak, mint a garnélarákkoktél, a csirke zöldségekkel vagy a tejkaramella-puding almaszósszal. Az Apollo program legénysége volt az első, akiknek már meleg víz is a rendelkezésükre állt, mely az ételek rehidratálását könnyebbé, az ízüket pedig jobbá tette. Szintén elsőként használhatták az úgynevezett spoon bowlt, egy olyan műanyag tasakot, melybe könnyebb volt bejuttatni a folyadékot, és tartalmát a műanyag cipzárnak köszönhetően könnyedén, kanállal is el tudták fogyasztani.

Az igazi minőségbeli áttörést a Skylab hozta el. A korábbi űrhajók elrendezésétől eltérően itt külön tér került kialakításra az étkezőnek és az asztalnak. A Skylab háromfős legénysége így különböző kapaszkodók segítségéve majdhogynem földi körülmények között, "ülve" tudott étkezni. A műanyag tasakok könnyebb kibontásának érdekében a szokásos kés-villa-kanál mellé egy pár ollóval is ellátták őket. A Skylab méreteinek köszönhetően összesen 72 különböző ételt, hűtőt és fagyasztót is magukkal tudtak vinni.
A Space Shuttle program űrhajósai mára szinte ugyanazokat az ételeket viszik magukkal, amelyeket bármelyik szupermarketben mi magunk is beszerezhetünk. A legénység étrendjét az irányadó napi beviteli értéknek megfelelően állítják össze, hogy szervezetük minden, az űrbeli környezetben szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjon. A Shuttle űrhajósai rengeteg étel közül választhatnak. A hétnapos utakra tervezett sztenderd menüt akár saját ízlésüknek megfelelően is módosíthatják, de saját menüt is tervezhetnek, amit természetesen egy dietetikus is ellenőriz.
OLVASD EL EZT IS!