Különös jelenségre lettek figyelmesek a Marson – Ilyet még a tudósok sem láttak
Egyre több információ derül ki a vörös bolygóról.

mars-fotó1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a világűr még mindig hatalmas titkokat rejt, a tudósok egyre többet derítenek ki ezek közül, amik akár magyarázatot is adhatnak a minket körülvevő dolgok működésére. Nemrég a Mars eddig nem ismert jelenségeire derült fény.

Az egyre modernebb technológiának hála már egyre többet tudunk a vörös bolygóról, a Nature nevű tudományos lapban pedig nemrég arról írtak, hogy több millió évvel ezelőtt hatalmas árvizek borították az égitest felszínét, aminek nyomai még ma is megtalálhatók.

Aszteroida okozta az árvizet

A Cornell Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Intézet tudósainak eredménye azt mutatta, hogy nagyjából négymillió évvel ezelőtt a Mars felszínét eltalálta egy nagyobb meteor. Ez akkora hőt sugárzott, hogy megolvasztotta a jégsapkákat. Mégsem az így keletkezett víztömeg okozta a hatalmas árvizeket, hanem hogy rengeteg vízpára jött létre, amik hatalmas esőzések formájában csapódtak le.

mars-fotó2
Fotó: Sylphe_7 / Getty Images Hungary

A tanulmányból kiderül, hogy az erre utaló jeleket a Mars Gale-kráterében találták, a szimmetrikus, 10 méter magas kavicsgerincek alapos vizsgálata után következtettek arra, hogy ezen a területen valaha áradás volt. Az adatokat a 2012-ben munkába álló Curiosity marsjáró gyűjtötte, a felfedezés pedig azért nagyon jelentős, mert a kutatók arra következtettek belőle, hogy ha egykor ilyen mennyiségű víz volt a felszínen, akkor voltak időszakok, amikor a Mars lakható bolygó lehetett, és akár életformák is kialakulhattak rajta.

7 éve lakik a Marson a NASA robotja: bámulatos fotókat készített

A marsjáró még szelfiket is készített a vörös bolygón.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük