Így válhatsz sikeressé külföldön is
4 hasznos tudnivaló
Ahhoz, hogy idegenben is érvényesülni tudj majd, sok mindennel tisztában kell lenned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy gondolják, a külföldi munkavállalás lehet az egyetlen kiút a rossz anyagi helyzetből. Ahhoz azonban, hogy ez a vállalkozás tényleg sikeres legyen, nem árt betartani néhány szabályt.

Nem elég fogni a bőröndöt, és elutazni. Természetesen idegenben is meg kell dolgozni a jó életszínvonalért, főleg, ha hosszú távra tervezel.

Célkitűzés

Az első és legfontosabb szabály, hogy legyen konkrét elképzelésed arról, mit akarsz elérni. Tervezz előre! Határozd meg a helyet, hogy hova mennél, és döntsd el, hogy mit szeretnél csinálni. Időszakos munkákból vagy olyan tevékenységből, amihez nem értesz, nem fogsz olyan mértékben profitálni, hogy ne bánd meg az utazást.

Addig, amíg nem tudod pontosan, hogy mit akarsz, ne is kezdj tervezni, mert ha menet közben változnak az elképzeléseid, könnyen kicsúszhat az irányítás a kezeid közül. Járj utána, hogyan tudod valóra váltani azt, amit kitűztél magad elé, mi a módja, és kik tudnak segíteni benne. Ám az is fontos, hogy a célod ne legyen megvalósíthatatlan - csak ésszerű keretek közt gondolkodj!

Nyelvtanulás és szakma

Ahhoz, hogy vidd valamire idegenben, elengedhetetlen a nyelvtudás. Ha angolul tudsz, az már fél siker, de azért jó megtanulni annak az országnak a nyelvét is, legalább alapszinten, ahová menni készülsz. Időközben majd úgyis fejlődik, csiszolódik a tudásod, de ne menj úgy el, hogy egyetlen szót sem értesz abból, amit mondanak neked. Ha van egy olyan szakmád, amelyben el tudsz helyezkedni külföldön, akkor szerencsés vagy. Ha azonban nincs, akkor gondold át, milyen lehetőségeid vannak, és szerezd meg a képzettséget, mert sokkal könnyebb dolgod lesz, mintha csak vaktában próbálnál munkát találni.

Személyes tényezők

Bármennyire is vonzó lehet itthonról egy külföldi ország, készülj fel rá, hogy teljesen másként fogod látni, amikor már ott leszel. Ha eleve aggályaid vannak a kultúrával, szokásokkal vagy mentalitással kapcsolatban, akkor inkább maradj itthon, vagy keress egy szimpatikusabb helyet.

Előfordulhat, hogy odakint jössz rá, hogy nem neked való az az életforma - ilyenkor nem szabad erőltetni, mert ugyanúgy szenvedni fogsz, mint itthon. Fontos, hogy hagyj magadnak lehetőséget a hazatérésre, és az sem árt, ha felméred kint a terepet, mielőtt hosszabb időre elutazol.

Kitartás

Ha karriert szeretnél építeni külföldön, elengedhetetlen a szorgalom és a kitartás. Létfontosságú az alkalmazkodóképesség, és hogy tudj kapcsolatot építeni, akármilyen nehéz is. Fogadd el, hogy más gondolkodású emberekkel vagy körülvéve, mint itthon, és ne akarj senkire ráerőltetni semmit, inkább próbáld meg felvenni az új környezet ritmusát.

Ezt is szeretjük