Munkaszüneti napok 2013-ban: ennyi hosszú hétvége lesz idén
Idén kevesebb lesz a hosszú hétvége, ám egyetlen ünnepnap sem esik majd hétvégére.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly szeptemberben jelent meg a nemzetgazdasági miniszter által kiadott rendelet a 2013. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, így ez alapján már most, év elején megtervezheted, mit kezdesz majd a hosszú hétvégékkel, illetve mely napok számítanak munkaszüneti napnak, mikor nyúlnak meg a hétvégék, és mikor kell majd ledolgozni a plusz munkaszüneti napokat.

Ahogy eddig is működött, idén is a szombatokat kell majd beáldozni egy-egy ajándék munkaszüneti napért.

Mi számít munkaszüneti napnak?

A Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza, mi számíthat munkaszüneti napnak, és hány ilyet lehet számlálni egy évben. Összesen tíz olyan napot sorol fel a törvény, melyek a magyar történelem, az egyházi hitélet legfontosabb dátumaihoz, illetve az egyetemes kultúrában ünnepnapként számon tartott eseményekhez kötődnek: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Kit érint?

A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra. Nem kell alkalmazni viszont a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

Kevesebb hosszú hétvége

A tavalyi év szerencsésnek volt mondható munkaszüneti napok tekintetében, hiszen az ünnepek környékén kilenc hosszú hétvége jött össze. A 2013-as év is viszonylag jól alakul a hosszú hétvégék szempontjából, bár kicsit kevesebb lesz a több napos szünetekből - összesen hét hosszú hétvége -, mivel május 1. és október 23. is szerdára esik majd. Viszont idén egyetlen olyan ünnep sem lesz, amely hétvégére esne.

Az első hosszú hétvégék

Az új év rögtön egy háromnapos munkahéttel indul, ugyanis december 29-január 1. között négy napot töltünk otthon. A következő hosszú hétvége március 15. és 17. között - péntektől vasárnapig - lesz, majd húsvétkor március 30-április 1. között - szombattól hétfőig - lesz lehetőség otthon lazítani.

Májustól év végéig

Pünkösd május 18. és 20. - szombat és hétfő - között nyújtja meg a hétvégét, augusztus 20. apropóján pedig négy pihenőnapot is kapunk augusztus 17. és 20., azaz szombat és kedd között. A mindenszentek - november 1. és 3. között - is hosszú hétvégét teremt péntektől hétfőig, majd a karácsony kedd és csütörtök között jelent majd három pihenőnapot.

A rendelet szerint a munkaszüneti napok körüli, a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó munkarend a következő: az augusztus 19-i munkaszüneti napot augusztus 24-én, szombaton kell majd ledolgozni, a keddi napra eső szentestét még a pihenőnapot megelőzően, december 7-én, szombaton, a december 27-i munkaszüneti napot pedig december 21-én, szombaton.  

Ezt is szeretjük