4 elcsépelt hiba az önéletrajzban, ami miatt el sem olvassák majd
Sajnos nem csak a sikernek van kulcsa. Ha hibázol az önéletrajzban, esélyes, hogy nem vesznek fel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álláskeresőknek számos problémával meg kell küzdeniük. Rengeteg dologra kell figyelni, és ez - a kudarctól való félelem mellett - még nagyobb nyomást jelent.

Ilyenkor sokkal könnyebben követsz el olyan bakit, amiről nem is gondolnád, hogy hiba lehet. Az önéletrajzban például nagyon kell vigyázni arra, hogy ne hidd a siker kulcsának azokat a pontokat, amik valójában már elhasznált és elfáradt ötletek.

Klisék az önéletrajzban

Azok az önéletrajzok, amelyek hemzsegnek a közhelyektől, a legtöbb helyen sajnos már az első helyen kiesnek. Ezért fontos nagyon figyelned az összeállításnál, hogy mellőzd a kliséket. Az alábbi példák megmutatják, mit hagyj ki az életpályád tükréből.

Jó kommunikációs készség és szervező képesség

A jó kommunikációs készség és a szervezőképesség az önéletrajzok nagyjából 90%-ában szerepel, ám a valóságban csak nagyon kevésszer igazolódik be, hogy a jelentkező valóban rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. Igaz, hogy régebben ez a két jellemvonás még varázsszónak számított, de mára annyian alkalmazzák, hogy teljesen elvesztette az erejét. Inkább támaszd alá ezt a tulajdonságodat valós eredményekkel.

Csapatjátékos

Szintén azok a dolgok igazak erre a pontra is, amik az előzőre. A csapatjátékos szó mára már csak üres, kötelező elem lett, ami a nagyobb cégekhez jelentkezők nagy részének önéletrajzában szerepel. Azonban semmit sem árul el a munkavállalóról, és az elbíráló valószínűleg úgy elsiklik majd felette, mintha nem is lett volna oda írva semmi.

Fénykép az önéletrajzhoz

Ahhoz, hogy sikeresen szerepelj egy állásinterjún, az is nagyon fontos, hogy megfelelő fénykép legyen az önéletrajzodban.

Gyors és hatékony problémamegoldó készség

Inkább térj ki arra, hogy miért gondolod ezt magadról. Támaszd alá egy konkrét, igaz példával, esetleg díjjal, de ne ess túlzásba a fejtegetést illetően, mert ha háromoldalas önéletrajzot adsz le, akkor sem biztos, hogy jól jársz. Lássák azt is, hogy képes vagy meghúzni a szöveged mennyiségét, és nem tartod szükségesnek az üres fecsegést. 

Túl sok részlet

Ne feledd, a munkáltatók konkrét eredményeket és adatokat szeretnének látni. Ne térj ki minden egyes iskolai versenyre, díjra, eredményre, csak azt hangsúlyozd, ami az adott álláshoz kapcsolódik, és esetleg a karriered előmenetelét szolgálhatja. Ezen kívül legyen átlátható, szépen formázott az önéletrajz, és az sem árt, ha egy kicsit kiemeled azokat a részeket, amiket mindenképpen szeretnél, hogy észrevegyenek.

Ezt is szeretjük