Így tedd magad szimpatikussá percek alatt az állásinterjún
Az első találkozás alkalmával bizony sokkal több dolog kiderül rólad, mint gondolnád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha állásinterjún veszel részt, annyi mindenre kell odafigyelned, hogy pont a leglényegesebb dolgot hanyagolhatod el: a bemutatkozást.

Pedig ez kulcsfontosságú abban, hogy jó benyomást kelts, sőt, a további megítélésedet is befolyásolhatja. Ezért légy tisztában néhány alapszabállyal, mielőtt részt veszel a nagy megmérettetésen.

Figyelem

Az egész bemutatkozás furcsának hat, ha közben olyan benyomást keltesz, hogy nem a másik félre, hanem saját magadra figyelsz, arra, hogy ne rontsd el a mondandódat, és arra, hogy magabiztosnak tűnj. Ebből azt szűrhetik le, hogy görcsösen meg akarsz felelni, és magabiztosság helyett azt fogják gondolni, hogy szorongva állsz előttük.

Ezért inkább koncentrálj a másik félre, nézz a szemébe, és légy határozott, de ne erőlködj ezen. Akkor mondd ki a neved, amikor a másik nem beszél, mert így könnyen elsiklotok ezen a két szón, és később emlékezni sem fogtok arra, hogyan is szólítsátok a másikat, sőt vissza is ismételheted a másik nevét, hogy később ne jöjj zavarba.

Visszafogottság

A bemutatkozásnál sokan hajlamosak átesni a ló másik oldalára, és a nevükön kívül annyi pluszinformációt felsorolnak magukról, hogy a másik fél megemészteni sem képes ennyi idő alatt. Inkább szorítkozz az alapokra, és csak azt mondd el, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy be tudjanak azonosítani. Hagyj témát a későbbi beszélgetésre! Amire kíváncsiak veled kapcsolatban, az úgyis szóba kerül majd. Ezen kívül, ha felsorolod az összes olyan dolgot, amiről azt gondolod, pozitív megvilágításba helyez téged, azt hihetik, hogy magadat fényezed.

A helyzethez illő viselkedés

Máshogy mutatkozol be egy barátod ismerősének, és máshogy egy állásinterjún. Lehet, hogy az életben szeretsz viccelődni, de ez most nem az a helyzet, ahol meg kellene csillogtatnod a humorodat. Viselkedj éretten, légy tisztelettudó, és kerek, egész mondatokban kommunikálj. Ne hadarj, hallhatóan beszélj, és a teljes neveddel mutatkozz be.

Szerénység

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bemutatkozás nem az eredmények felsorolásának helye. 

Ha valahol vezető pozícióban dolgoztál, vagy valami különleges tulajdonsággal rendelkezel, ne tedd hozzá azt a nevedhez. A későbbi beszélgetés során biztos, hogy szóba fog kerülni a korábbi teljesítményed, de bármilyen jól szerepeltél eddigi életed során, ne légy kérkedő, hanem maradj inkább szerény.

Koncentráció

Fontos, hogy lássák rajtad, nemcsak testben, de fejben is jelen vagy a találkozó helyszínén. Ne kalandozz el, és tartsd meg a szemkontaktust. Figyelj arra, amit kérdeznek tőled, és a legjobb tudásod szerint válaszolj.

Ha te teszel fel kérdést, ügyelj rá, hogy kapcsolódjon az addigi témához, és ne úgy tűnjön, mintha lélekben csak most tértél volna vissza a beszélgetésre.

Ezt is szeretjük