4 jelentős információ, ami elengedhetetlen a jó önéletrajzhoz
A kötelező elemeken kívül nem árt, ha bevetsz némi furfangot is az önéletrajzírás során.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álláskeresés nehézkes folyamat, és mindenkinek az a célja, hogy behívják az állásinterjúra.

Szinte az egész azon áll vagy bukik, hogy milyen az önéletrajzod. Ha tudod, mit kell beleírni, lépésekkel közelebb kerülsz az álommunkához.

Referenciák

Nagyon fontos, hogy az elbírálók lássák, mit tettél le eddig az asztalra. Ezért a végzettségen és az eddigi munkahelyeiden kívül egyfajta pluszként tüntesd fel a referenciáidat is, ha pedig külön kérés szerepel az álláshirdetésben erre vonatkozóan, mellékletként is csatolhatod a pályázathoz a listát.

Ha ez nem kitétele a jelentkezés feltételeinek, akkor csak a legfontosabbakat említsd meg, és vigyázz, hogy ne legyen túl hosszú az erre vonatkozó rész. Használj lényegre törő kifejezéseket, és megfelelően emeld ki ezt a pontot is: ha vonzza a tekintetet, biztos, hogy elolvassák majd.

Betöltött állások

Sokkal informatívabb lesz az önéletrajz, ha nemcsak az eddigi munkahelyeidet tünteted fel felsorolásszerűen, hanem mindenhol megjelölöd az ott betöltött pozíciót is. Ez máris többet elárul rólad: nemcsak a szakmai előmeneteled lesz tisztább az elbíráló számára, de azt is látja majd, hogy lelkiismeretesen kitöltötted az önéletrajzot, és nincs takargatnivalód a múltra vonatkozóan. Még arra is tudnak belőle következtetni, hogy milyenek a képességeid, és egyfajta képet kapnak arról, hogy merrefelé ívelt a pályád az évek során.

Tulajdonságok

A személyes részre is fordíts megfelelő figyelmet, mert ez is éppen olyan fontos, mint a szakmai tudnivalók. Ez alapján ugyan nem ismernek meg téged, de nagy segítség a lehetséges munkaadónak az, ha néhány tulajdonságot már látatlanban is társíthat hozzád. Ha pedig kíváncsivá teszed az elbírálót, biztosan be fog hívni interjúra, hogy személyesen is megtapasztalja, igazak-e a rólad leírtak.

A negatív dolgokkal csínján bánj, nem is feltétlenül szükséges beleírni őket az önéletrajzba. Ám ha így teszel, vigyázz, hogy a jó tulajdonságok ne legyenek hiteltelenek, és ne tűnjön önfényezésnek a dolog!

Ezért mindig csak az igazat tedd bele az önéletrajzodba, és próbálj olyan pozitív jelzőket összeszedni magadról, amelyek nem sablonosak, illetve nem túl általánosak.

Elérhetőségek

Valószínűleg nem újdonság, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az önéletrajzodban mindenképpen tüntesd fel minden elérhetőségedet! Szerepeljen ott a telefonszám, a lakcím és az e-mail cím is. Ezeket oda írd, ahol a neved is található, és ha fényképes önéletrajzról van szó, jó, ha egy kupacban, közvetlenül a fotó mellett helyezkednek el ezek az információk.

Lehet, hogy még három másik helyen is megemlíted majd ezeket, de nem árt, ha többször is találkozik velük a munkaadó. Így keresgélnie sem kell, és azt sugallod neki, hogy bármikor, bárhol megtalálhat, ha szüksége van rá, mivel elhivatott vagy, és szeretnéd megkapni az állást.

Ezt is szeretjük