Ijesztően felgyorsult a sarkvidéki jégsapkák olvadása: szomorú oka van a folyamatnak
A vártnál sokkal gyorsabban olvadnak a sarkvidéki jégsapkák, kutatók megvizsgálták ennek az okát.

jégolvadás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokkal gyorsabb ütemben olvadnak az antarktiszi jégtáblák, mint azt a tudósok gondolták volna. A globális felmelegedés általános hatásai mellett a jelenség hátterében álló egyéb okokat vették górcső alá.

Kiderült, hogy a Szibériában tomboló erdőtüzek miatt annyira megemelkedhetett a hőmérséklet, hogy nagyban felgyorsult a sarki jégsapkák olvadása. A Nemzeti Hó és Jég Adatközpont szerint idén csak 1,44 millió négyzetméternyi terület minősült jéggel borítottnak. Ez az elmúlt 42 év második legrosszabb aránya. Elképzelhető, hogy hosszú távon teljes mértékben újra kell vizsgálni a jégmennyiség csökkenésének ütemét. 

A hidegebb évszakokban a napsütéses órák száma és a hőmérséklet csökkenésével egyes területek visszafagynak, de az előrejelzések szerint nem az összes jégsapka fog újraképződni.

- Ez az eredmény összetett, nyáron viszonylag nagymértékű és gyors olvadás volt tapasztalható, miközben rekordhőmérsékletet mértek Szibériában. A sarkvidéki területek a legérzékenyebbek a klímaváltozásra, az itteni felmelegedésnek komoly következményei lesznek nemcsak a régióra, hanem az egész földre nézve is - mondta Ed Blockley, a sarki klíma kutatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az Északi-sark képletesen és szó szerint is lángokban áll. Sokkal gyorsabban melegszik, mint azt gondoltuk, befolyásolva ezzel a légkörben található szén-dioxid és más üvegházhatású gázok szintjének emelkedését, ami gyors olvadáshoz és a tűzvészek számának növekedéséhez vezet - tette hozzá a tudós.

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük