Ijesztő hatásai vannak a klímaváltozásnak: 5 új szigetet találtak a sarkvidéki jég olvadása miatt

Az oroszok felfedeztek öt új szigetet, amik a gleccserek olvadása miatt alakultak ki a sarkvidéken, a globális felmelegedés következményeiként.

Gleccser, Oroszország

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ijesztő következményei vannak a globális felmelegedésnek. A klímaváltozás hatásait sokan már a saját bőrükön érzékelik.

Elképesztő változásokat vonz magával a globális felmelegedés. Olyan furcsa jelenségeket lehet tapasztalni az elmúlt ötven évben, mint előtte soha. Több millió éves állatfajok kerülnek a kihalás szélére, régi földrészek tűnnek el, és bukkannak elő máshol addig felfedezetlen szigetek.

A gleccserolvadás következményei

2016 óta kiküldött orosz haditengerészet kutatóhajójának legénysége új szigeteket fedezett fel a sarkvidéki vizeken - adta hírül a The Moscow Times. Az északi régióban egyre több földterület születik a gleccserolvadások miatt, amire felfigyelt Oroszország. Itt szeretnék növelni katonai és kereskedelmi jelenlétüket.

Orosz szogetek bukannak fel
Fotó: Vlad_Losh / Getty Images Hungary

Az újonnan felfedezett öt sziget méretei 900 négyzetmétertől egészen az 54 500 négyzetméterig terjednek. Felbukkanásukat a Jeges-tengeren található Novaja Zemlja szigetcsoporton található Nansen-gleccser visszahúzódása okozta.

A területen már 2016 óta kutatnak, azóta több mint harminc új szigetet, öblöt és zátonyt fedeztek fel a térségben. A régióban mért hőmérséklet 6-7 °C-kal emelkedett az 1960-1990-es évek óta, ennek köszönhetően az új szigetek száma rohamosan nő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kihalófélben lévő fajok

A gleccserolvadásoknak köszönhetően azonban bizonyítottan folyamatosan emelkedik a tengerszint, évente több mint 3 milliméterrel. Ez a jelenség olyan élőlények életét sodorja veszélybe, mint az Antarktiszon honos Adélie-pingvinekét, mely néhány, nyugati félszigeten lévő kolóniájának már a 90%-a elpusztult.

Ezenkívül tömeges vándorlást figyeltek meg a kutatók az állatvilágban. A felmelegedés következtében a hidegkedvelő fajok északra kezdtek vándorolni. Ki tudja, mi lesz a sorsuk, ha az iszonyú gyorsasággal változó világban már nem fogják tudni megtalálni a helyüket.

Erdőtüzek világszerte

A változásoknak köszönhetően, míg egyes térségekben megnőhet az esőzések száma, máshol nagyobb szárazságra lehet számítani. Ez a száraz éghajlat pedig megnöveli az esélyét az erdőtüzek kialakulásának, a termőföldek eltűnésének és az ivóvízhiánynak.

Bár az emberi tevékenység miatt kezdődött a pusztító erdőtűz az amazonasi őserdőben, a futótűz elképesztő terjedése a felgyorsult erdőirtás és a globális felmelegedés miatt kialakult szárazság következménye.

Amazonas
Fotó: Victor Moriyama / Getty Images Hungary

Ugyanez igaz a kaliforniai erdőtűzre, ahol a tűz miatt keletkezett füst 10 millió dél-kaliforniai lakónak életét sötétítette el kettő és fél hétre, de nem szabad megfeledkezni a szibériai erdőtűzről sem. Ez az erdő legalább 100 évig nem tud regenerálódni. Az erdőtüzek fellobbanását régen sem lehetett előre megjósolni, azonban az, hogy milyen gyorsan képesek végigsöpörni, már a klímaváltozás okozta szárazságnak köszönhető. Amerikán belül Kalifornián kívül még a globális felmelegedés hatásának legérzékenyebb területei Arizona és Florida is.

Egyre több szervezet jött létre azért, hogy a természeti katasztrófák sújtotta területeket minél előbb helyre lehessen hozni. Kínában a kampányoknak és a szigorú védelemnek köszönhetően sikerült egy ősi esőerdőt visszahozni a halálból - ami reményt ad arra, hogy ha elegendő időt kap a természet, magától is meg tud gyógyulni.

Olvadnak a közeli gleccserek is

Nem csak a sarkvidéken járhat beláthatatlan következményekkel a gleccserek olvadása: ennél jóval közelebb, az Alpokban is egyre tűnnek el a jégtömegek.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük