Ijesztő hatásai vannak a klímaváltozásnak: 5 új szigetet találtak a sarkvidéki jég olvadása miatt

Az oroszok felfedeztek öt új szigetet, amik a gleccserek olvadása miatt alakultak ki a sarkvidéken, a globális felmelegedés következményeiként.

Klímaváltozás hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ijesztő következményei vannak a globális felmelegedésnek. A klímaváltozás hatásait sokan már a saját bőrükön érzékelik.

Elképesztő változásokat vonz magával a globális felmelegedés. Olyan furcsa jelenségeket lehet tapasztalni az elmúlt ötven évben, mint előtte soha. Több millió éves állatfajok kerülnek a kihalás szélére, régi földrészek tűnnek el, és bukkannak elő máshol addig felfedezetlen szigetek.

A gleccserolvadás következményei

2016 óta kiküldött orosz haditengerészet kutatóhajójának legénysége új szigeteket fedezett fel a sarkvidéki vizeken - adta hírül a The Moscow Times. Az északi régióban egyre több földterület születik a gleccserolvadások miatt, amire felfigyelt Oroszország. Itt szeretnék növelni katonai és kereskedelmi jelenlétüket.

Orosz szogetek bukannak fel
Fotó: Vlad_Losh / Getty Images Hungary

Az újonnan felfedezett öt sziget méretei 900 négyzetmétertől egészen az 54 500 négyzetméterig terjednek. Felbukkanásukat a Jeges-tengeren található Novaja Zemlja szigetcsoporton található Nansen-gleccser visszahúzódása okozta.

A területen már 2016 óta kutatnak, azóta több mint harminc új szigetet, öblöt és zátonyt fedeztek fel a térségben. A régióban mért hőmérséklet 6-7 °C-kal emelkedett az 1960-1990-es évek óta, ennek köszönhetően az új szigetek száma rohamosan nő.

Kihalófélben lévő fajok

A gleccserolvadásoknak köszönhetően azonban bizonyítottan folyamatosan emelkedik a tengerszint, évente több mint 3 milliméterrel. Ez a jelenség olyan élőlények életét sodorja veszélybe, mint az Antarktiszon honos Adélie-pingvinekét, mely néhány, nyugati félszigeten lévő kolóniájának már a 90%-a elpusztult.

Ezenkívül tömeges vándorlást figyeltek meg a kutatók az állatvilágban. A felmelegedés következtében a hidegkedvelő fajok északra kezdtek vándorolni. Ki tudja, mi lesz a sorsuk, ha az iszonyú gyorsasággal változó világban már nem fogják tudni megtalálni a helyüket.

Erdőtüzek világszerte

A változásoknak köszönhetően, míg egyes térségekben megnőhet az esőzések száma, máshol nagyobb szárazságra lehet számítani. Ez a száraz éghajlat pedig megnöveli az esélyét az erdőtüzek kialakulásának, a termőföldek eltűnésének és az ivóvízhiánynak.

Bár az emberi tevékenység miatt kezdődött a pusztító erdőtűz az amazonasi őserdőben, a futótűz elképesztő terjedése a felgyorsult erdőirtás és a globális felmelegedés miatt kialakult szárazság következménye.

Amazonas
Fotó: Victor Moriyama / Getty Images Hungary

Ugyanez igaz a kaliforniai erdőtűzre, ahol a tűz miatt keletkezett füst 10 millió dél-kaliforniai lakónak életét sötétítette el kettő és fél hétre, de nem szabad megfeledkezni a szibériai erdőtűzről sem. Ez az erdő legalább 100 évig nem tud regenerálódni. Az erdőtüzek fellobbanását régen sem lehetett előre megjósolni, azonban az, hogy milyen gyorsan képesek végigsöpörni, már a klímaváltozás okozta szárazságnak köszönhető. Amerikán belül Kalifornián kívül még a globális felmelegedés hatásának legérzékenyebb területei Arizona és Florida is.

Egyre több szervezet jött létre azért, hogy a természeti katasztrófák sújtotta területeket minél előbb helyre lehessen hozni. Kínában a kampányoknak és a szigorú védelemnek köszönhetően sikerült egy ősi esőerdőt visszahozni a halálból - ami reményt ad arra, hogy ha elegendő időt kap a természet, magától is meg tud gyógyulni.

Olvadnak a közeli gleccserek is

Nem csak a sarkvidéken járhat beláthatatlan következményekkel a gleccserek olvadása: ennél jóval közelebb, az Alpokban is egyre tűnnek el a jégtömegek.

Ezek az alpesi gleccserek követik majd az elsőként eltűnt Okjökullt: az évszázad végére a múlté lesznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük