Ezek az alpesi gleccserek követik majd az elsőként eltűnt Okjökullt: az évszázad végére a múlté lesznek

Az Alpok gleccserei egyre olvadnak, idővel mind több tűnhet el közülük.

Alpesi gleccserek olvadása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Temetési gyászszertartással búcsúztatták az Okjökull gleccsert Izlandon, egy hónappal később pedig a Pizol-gleccsert Svájcban, miután azok teljes egészében eltűntek a földről, de valószínűleg hasonló sors vár több alpesi hatalmasságra is.

Az Okjökull 700 év után elsőként veszítette el a gleccserstátusát idén nyáron, ezért az összegyűlt emberek a már csak Ok néven működő jégfolt helyén emléktáblát állítottak. Hasonló ceremóniával búcsúztatták a svájci társát is. A klímaváltozás hatása azonban számos további gleccseren szembetűnő lehet.

Alpesi gleccserek: elolvadhatnak?

Az alpesi gleccserek jegének mennyisége már évek óra láthatóan megcsappant, és egyre csak csökken, így az sem kizárt, hogy az évszázad végére már több tucat emléktáblának ad majd helyet Európa egyik legjelentősebb hegységrendszere. A klímaváltozás miatt ugyanis mind nagy veszélyben vannak. Az olvadás pedig egy sor egyelőre beláthatatlan és visszafordíthatatlan folyamatot indíthat el lavinákkal, földcsuszamlásokkal, először áradásokkal, hosszú távon pedig a folyók leapadásával.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük