Hatalmas a légszennyezés a Duna-part mentén: az egészségre is veszélyes adatokat mértek
Súlyos légszennyezést mutattak ki a mérések a pesti Duna-part mentén.

hajok-duna-part-pest-legszennyezettseg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendkívüli mértékben szennyezik a levegőt a Dunán közlekedő személyszállító hajók, ezt erősítették meg a Levegő Munkacsoport, az aHang és az Újlipótváros Szuperblokk mérései, amelynek eredményeit a pesti rakparton tartott sajtótájékoztatójukon mutatta be az a három civil szervezet, amely nemrég kampányt indított a hajók légszennyezésének megszüntetése érdekében.

Az aHang aktivistái és a XIII. kerületi civilek légszennyezésmérést végeztek a Greenpeace iránymutatásával és eszközeivel 2019. augusztus 2. és szeptember 4. között a pesti alsó rakpart mentén. Összesen 16 alkalommal volt mérés, jellemzően három órán keresztül.

Súlyos légszennyezettség a Duna-parton

Az eredményeket kiértékelő Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta:

- A mérések azt mutatták, hogy a Duna-parton jelentős a légszennyezettség, gyakran meghaladja az órás határértéket a nitrogén-dioxid-koncentráció, és számos alkalommal lényegesen magasabb volt, mint amit ugyanabban az időszakban a környező, forgalmas közúti csomópontoknál lévő hivatalos mérőállomások mutattak. A közlekedéstől viszonylag távolabbi hivatalos mérőállomások által mért adatokat pedig sok esetben tíz-hússzorosan, néhány alkalommal pedig több mint százszorosan haladták meg.

- Az eredmények azt mutatják, hogy nagyon is megalapozottak voltak a helyi lakosok és a Duna-part mellett sétálni, pihenni vágyók panaszai. A hajók bűze szélcsendes időben a rakparttól akár 250-300 méterre, az Újlipótváros belső utcáiban is erőteljesen érzékelhető: a kipufogógáz gyakran megüli a városnegyedet, lehetetlenné téve nemcsak a rakparti sétát és a huzamosabb utcai tartózkodást, de a lakások szellőztetését is.

Az emberek egészsége a tét

Azért is érthetetlen az intézkedések halogatása, mert az egészségkárosodásokból eredő kár sokkal nagyobb lesz, mint amennyibe a szennyezés megszüntetése kerülne - állapította meg Marinov Péter, a helyi lakosokat képviselő civil szervezet, az Újlipótváros Szuperblokk ügyvivője.

- Miután számos panaszt kaptunk az érintett lakóktól és az itt kikapcsolódni vágyóktól, a Levegő Munkacsoport már három évvel ezelőtt konkrét javaslatokat juttatott el az illetékes minisztériumhoz - jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

- Szorgalmaztuk, hogy támogassák a hajók elavult motorjainak lecserélését, kipufogószűrők felszerelését, továbbá oldják meg a szállodahajók áramellátását a partról, hogy ne kelljen dízelgenerátorokat működtetniük. Érdemi intézkedés sajnos azóta sem történt - tette hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hajdu Gergő, az aHang kampányfelelőse arra hívta fel a figyelmet, hogy már több mint 2500-an írták alá a hajók szennyezésének csökkentését sürgető petíciót, és várják a további aláírásokat.

A sajtótájékoztató végeztével a civil szervezetek képviselői átadták a mérések eredményeit és a vonatkozó javaslatcsomagjukat a környezetügyért felelős államtitkárságnak.

Az egészséget közvetlenül rombolja a rossz levegő

A légszennyezettségnek beláthatatlan következményei lehetnek az egészségre nézve. Még az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszhat a kutatók szerint.

(Képek: Aeffect Communications and Consulting, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük