Olyasmire mutattak rá a tudósok, ami megpecsételheti az emberiség sorsát

Nem volt példa a jelenlegihez hasonló éghajlati változásokra az elmúlt két évezredben.

globalis-felmelegedes
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bolygón jelenleg zajló felmelegedés az ütemét és a kiterjedését tekintve is túlmutat az elmúlt kétezer év éghajlati változásain - állapította meg három frissen megjelent tanulmány.

A Nature, valamint a Nature Geoscience című folyóiratokban publikált munkák szerzői 700 közvetett forrás - köztük fák évgyűrűi, korallok és tavak üledékrétegeinek elemzése - révén rekonstruálták az elmúlt két évezred éghajlati eseményeit, és megállapították, hogy azok egyike sem volt globális kiterjedésű - írja a BBC hírportálja.

Ezért nagyobb most a veszély, mint a múltban

A 14. századtól a 19. századig tartó viszonylag hűvös időszak, az úgynevezett kis jégkorszak például a 15. században a Csendes-óceán térségében, míg a 17. században már Európában volt a legerősebb. A kutatók szerint az általuk felvázolt hosszú távú hőmérséklet-változások egyike sem terjedt ki egy adott időben a bolygó felénél nagyobb területre. A 950-től 1250-ig tartó középkori meleg időszakban például a Föld felszínének mindössze 40%-án emelkedett meg jelentősen a hőmérséklet.

A mostani felmelegedés ezzel szemben a bolygó döntő részét érinti. - Megállapítottuk, hogy az elmúlt két évezred legforróbb periódusa a 20. században volt, a bolygó több mint 98%-át érintve - húzták alá a szakemberek. Hozzátették: ez erős bizonyíték arra, hogy az ember okozta globális felmelegedés nem csupán az abszolút hőmérséklet tekintetében, hanem térbeli kiterjedésében is példa nélkülinek számít az elmúlt kétezer évben.

Ezt már nem a természetes melegedés okozza

A kutatók szerint az iparosodást megelőzően a vulkánok voltak a legnagyobb hatással az éghajlatra, a napsugárzás változásai azonban a jelek szerint nem befolyásolták a globális átlaghőmérsékletet. A jelenlegi éghajlatváltozás jelentősen túlmutat a környezet természetes változékonyságán. A Berni Egyetemen dolgozó Raphael Neukom szerint a műszeres vizsgálatok adatai és a saját eredményeik azt mutatják, hogy a közelmúltbeli melegedés üteme egyértelműen meghaladja a természetes melegedés - általuk kalkulált - ütemét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakemberek ugyan nem vizsgálták külön, hogy valóban az ember felelős-e a jelenlegi klímaváltozásért, de az eredményeik egyértelműen ezt támasztják alá. A University College London munkatársaként dolgozó Mark Maslin szerint a mostani tanulmányok nyomán a klímaváltozás tagadóinak fel kellene végre hagyniuk annak a hajtogatásával, hogy a jelenlegi globális felmelegedés egy természetes éghajlati körforgás része.

Fotók: Getty Images

Szélsőséges időjárás

Helyenként a másfél métert is elérte a jégtakaró, ami egy példátlan vihar során alakult ki a mexikói Guadalajarában. Az ország nagy részén jellemzően száraz az éghajlat, és csak szórványos a csapadék, ezért különösen szokatlan az ehhez hasonló időjárási jelenség a térségben.

Brutális jégeső csapott le a városra: autókat temetett maga alá a másfél méteres jégtakaró

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük