A feljegyzések kezdete óta nem volt még olyan meleg a június, mint idén
A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint az eddig legmelegebb június volt az idei.

no-ventilator
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2019 júniusa a legmelegebb hatodik hónap volt a bolygón a feljegyzések kezdete óta az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal - NOAA - szerint. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 8,5%-kal volt kisebb júniusban az 1981-2010 közötti átlagnál, ami a legkisebb júniusi tengeri jégkiterjedés a térségben.

A NOAA havi globális időjárás-jelentése szerint a júniusi globális átlaghőmérséklet 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagos 15,5 Celsius-foknál, ami a legmelegebb júniust eredményezte az elmúlt 140 évben. Európában, Dél-Amerikában és Afrikában az eddigi legmelegebb júniust jegyezték.

A hivatal közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy a tíz legmelegebb június közül kilenc a 2010-es években volt. 2019 júniusa a 43. egymást követő június és a 414. egymást követő hónap, amikor a globális átlaghőmérséklet magasabb volt a korábbinál.

A január és június közötti időszakban szintén 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 20. századi átlagnál. Ez a második legmagasabb hőmérsékletű ezen időszak, átlaghőmérséklete megegyezik a 2017 január-júniusi időszakéval.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez volt a legmelegebb első félév Dél-Amerikában, Afrika déli térségének egy részén, Madagaszkáron, Új-Zélandon, Alaszkában, Kanada nyugati részén, Mexikóban, Kelet-Ázsiában, az Atlanti- és az Indiai-óceánon és a Bering-tengeren. Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 10,5 százalékkal maradt el az átlagostól, ez volt a második legkisebb jégkiterjedés júniusban 1979 óta.

Fotók: Getty Images

Szibériában kilyukadt a föld a globális felmelegedés miatt

Noha akadnak, akik a Bermuda-háromszög rejtélyével, meteorokkal és más tudományosan meg nem alapozott módokon magyarázzák a szibériai kráterek felbukkanását, valójában kijelenthető, hogy azokat a felmelegedés hozta létre. 

Ezt is szeretjük