Több szokatlan dolgot is észrevettek a meteorológusok Magyarország időjárásán
Sem az átlaghőmérséklet, sem a csapadékmennyiség nem felelt meg a tavaszi időjárás szokásos jellemzőinek idén.

vihar
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szokásosnál melegebb és jelentősen csapadékosabb volt az idei tavasz - állapította meg hétfőn az MTI-hez eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely kitért arra is, hogy a nyár is melegebbnek ígérkezik az átlagosnál.

A március meglehetősen meleg volt, a havi átlaghőmérséklet 8,5 °C volt, amely több mint 3 °C-kal haladta meg a sokéves átlagot, és ezzel az ötödik legmelegebb március lett 1901 óta. Az áprilisi középhőmérséklet mintegy 1,3 °C-kal múlta felül a normálértéket, a május azonban a jellemzően borongós, csapadékos időjárás miatt jóval hűvösebb lett: mintegy 2,5 °C-kal maradt el az országos átlag az 1981-2010-es sokévi átlagtól.

-9 és 30 °C-ot is mértek

A tavasz legmagasabb hőmérséklete 30,9 °C volt, melyet április 26-án Békéssámson állomáson mértek. Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, -9,3 °C-ot március 28-án mérték a Nógrád megyei Zabaron. Összességében az évszak középhőmérséklete országos átlagban 11,5 °C volt, amely 0,7 °C-kal haladja meg a normálértéket.

Március elején és április végén dőlt meg egy-egy napi melegrekord, május elején viszont hidegrekordok voltak gyakoribbak. A csapadék tekintetében az egyes tavaszi hónapok jelentősen különböztek egymástól. A rendkívül száraz márciusban az 1981-2010-es átlag alig 27%-át mérték. Április elejére kiterjedt területeket, főként az ország déli tájai érintette aszály. Az április átlag körüli csapadékot hozott, országos átlagban csaknem 40 milliméter hullott, ezzel enyhült a szárazság.

Májusban a frontátvonulások, a hullámzó frontrendszerek, majd egy mediterrán ciklon okozott átlagosnál hűvösebb, csapadékos időjárást. Az előzetes adatok alapján az idei május a harmadik legcsapadékosabb volt országosan 1901 óta. Országos átlagban mintegy 129 milliméternyi csapadék hullott, ami a sokéves átlag több mint duplája. 2019 májusában a csapadékot szélsőséges térbeli és időbeli eloszlás jellemezte.

A cikk az ajánló után folytatódik

A három hónapban országos átlagban közel 180 milliméter csapadék hullott, mely mintegy 26%-kal több az 1981 és 2010 közötti tavaszi átlagnál. Kitértek arra is, hogy a most ismert évszakos előrejelzések szerint Magyarországon országos átlagban mindegyik nyári hónap melegebbnek ígérkezik az 1981-2010-es átlagnál.

Fotók: Getty Images.

Nemcsak Magyarországon okoz meglepetéseket az időjárás

Különösen kemény volt az elmúlt tél az Egyesült Államokban. A chicagói Illinois-ban -30 °C-ig süllyedt a hőmérséklet, ám a tavasz beköszöntével melegebb levegő érkezett a térségbe, amitől az összefüggő jégpáncél repedezni kezdett, az alatta mozgó víz pedig szépen lassan elmozdította a szilánkokat.

Ezt is szeretjük