Rájöttek, mi lehet a kulcs a globális felmelegedés csökkentéséhez: kész a tudósok terve
A globális felmelegedés csökkentéséhez egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte.

erdo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára - állítják svájci kutatók, akik szerint az eddig véltnél sokkal több, nem kevesebb mint 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte, aminek eredményeként 25%-kal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérséklet-emelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte - írja a BBC News. A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői megvizsgálták, hogy a bolygó mely területein és mennyi fát lehetne ültetni, továbbá hogy az új erdőterületek milyen hatással lennének a légköri szén-dioxid-koncentrációra.

Rengeteg szén-dioxidot nyelnek majd el az erdők

A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei a fotóinterpretáció módszerét és a Google Earth térképszoftverét használva megállapították, hogy a már létező erdőségek, mezőgazdasági és városi területek mellett még világszerte 0,9 milliárd hektárnyi terület áll rendelkezésre faültetéshez. Amikor ezek a fák teljesen kifejlődnek, akkor nagyjából 200 gigatonnányi szén-dioxidot - vagyis az ipari forradalom óta az emberi tevékenységek által kibocsátott káros anyag csaknem kétharmadát - lesznek képesek elnyelni, ami a légkörben lévő szén-dioxid-mennyiség egynegyede.

- A tanulmányunk egyértelműen bizonyítja, hogy jelenleg az újraerdősítés a rendelkezésünkre álló legjobb megoldás a klímaváltozás problémájára - mondta Tom Crowther, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: ha most cselekszünk, akkor akár 25%-kal is csökkenthetjük a légköri szén-dioxid-koncentrációt olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa.

Nincs idő várni az ültetéssel

A kutatók hat országot jelöltek meg az újraerdősítés gócpontjaiként: Oroszországban 151 millió hektáron, az Egyesült Államokban 103 millió hektáron, Kanadában 78 millió hektáron, Ausztráliában 58 millió hektáron, Brazíliában 50 millió hektáron, Kínában pedig 40 millió hektáron ültetnének fákat. Ám arra figyelmeztetnek, hogy a kulcs most a gyorsaság, ugyanis a bolygó melegedésével párhuzamosan fogynak az erdősíthető területek a trópusokon.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ugyancsak kulcsfontosságú, hogy védjük a már létező erdőterületeket, további klímavédelmi intézkedéseket tegyünk, és folyamatosan csökkentsük a fosszilis tüzelőanyagok használatát - hangsúlyozta Crowther. Más kutatók szerint azonban a tanulmány túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Myles Allen szerint az újraerdősítés csupán egyike a leghatékonyabb stratégiáknak, és semmiképpen sem az elérhető legjobb megoldás a klímaváltozás problémájára, messze elmarad ugyanis a fosszilis tüzelőanyagokból eredő kibocsátás zéró szintre csökkentésétől. Megint mások túlzónak érzik az ültetett fák szén-dioxid-elnyelő képességével kapcsolatos becsléseket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük