Alaposan átalakulhat a Föld élővilága 2100-ra a tudósok szerint: nem sok jót jósolnak

A kutatók szerint a legnagyobb állatokat fogja legerőteljesebben érinteni a változás.

halak
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felmelegedés 17%-kal csökkentheti a vizek élővilágát. A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományuk hatodát veszíthetik el az évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik - vélik tengerbiológusok. Minden egyes Celsius-fok, mellyel növekszik a világ vizeinek hőmérséklete, 5%-kal csökkenti a tengeri állatok mennyiségét egy tengerbiológusok nemzetközi csoportja által végzett számítógépes összehasonlító vizsgálat szerint.

Az elemzés nem foglalkozik az ezen kívül zajló halászat hatásával - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Ha a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátása a jelenlegi mértékben zajlik, a biomassza, vagyis minden tengeri élőlény teljes össztömege 17%-kal fog csökkenni 2100-ra. De, ha csökkenne a szén-dioxid-szennyezés mértéke, a veszteség 5%-ban limitálható lenne - írták az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - publikált tanulmányban.

Savasabbá válhatnak az óceánok

- Az óceánok biomasszájának hatalmas mértékű csökkenését tapasztalhatjuk, ha a világ nem lassítja le a klímaváltozást - mondta William Cheung, a University of British Columbia tengerbiológiusa, a kutatás társszerzője. Hozzátette: már most vannak megfigyelhető változások. Bár a víz hőmérséklete a leginkább befolyásoló tényező, a klímaváltozás hatására az óceánok savasabbá válhatnak, és csökkenhet az oxigéntartalmuk, ami szintén károsítja a tengeri élővilágot - mondta Cheung.

A megjósolt veszteségeknek óriási mértékű hatásuk van nemcsak az óceánok biodiverzitására, hanem az emberekre is, hiszen a vizek világszerte fontos forrásokat jelentenek - mondta Julia Baum, a Victoriai Egyetem biológusa. - A klímaváltozás nagy valószínűséggel okozhat egy sor új, komoly konfliktust az óceánok nyújtotta források használata és az élelmezésbiztonság miatt, főként, mivel növekszik a népesség - tette hozzá.

Így hat az emberre az élővilág átalakulása

Derek Tittensor, az ENSZ-hez tartozó, Angliában lévő World Conservation Monitoring Center munkatársa szerint a legnagyobb állatokat fogja legerőteljesebben érinteni a változás.

- A jó hír az, hogy a tengeri élet fő alapkövei, a planktonok és a baktériumok száma kevésbé erőteljesen fog csökkenni. A rossz hír viszont, hogy azok a tengeri állatok, melyekkel közvetlen kapcsolatban állunk, és amelyek a legmélyebben megérintenek minket, a becslések szerint a legtöbbet fognak szenvedni a klímaváltozástól, amint annak hatásai folyamatosan érezhetővé válnak a táplálékláncban - mondta Boris Worm, a kanadai Dalhousie University munkatársa.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a klímaváltozás valószínűleg csökkenteni fogja a tengeri élővilágot, de a korábbi számítógépes szimulációk csak a probléma egy-egy részére koncentráltak. Ez a tanulmány hat különböző korszerű számítógépes modellt használ, melyek a legpontosabb elemzést adják - fejtette ki Cheung.

Fotók: Getty Images.

Az óceán legszemetesebb partja gyönyörű lett

A mérhetetlen pazarlásnak rengeteg vesztese van, hiszen, amíg a hulladék miatt az élőlények elpusztulhatnak tőle, addig az egykor gyönyörű tengerpartok is szemétteleppé változnak. Lelkes önkénteseknek hála azonban úgy néz ki, az emberiség egy apró lépéssel eltávolodott a totális katasztrófától.

Ezt is szeretjük