Aggasztó jelenség okoz hőhullámokat a szakértők szerint: rekordmeleg volt a június
A júniusi hőhullám négy Celsius-fokkal melegebb volt a normálisnál. Valószínűleg a klímaváltozás miatt.

klimavaltozas 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi hetekben többször is forró, afrikai eredetű légtömeg érkezéséről szóltak az időjárás-előrejelzések, amitől a hőmérő higanyszála szinte pillanatok alatt 33-35 Celcius-fokig kúszott.

Holland kutatók mérése alapján a júniusi európai hőhullám négy Celsius-fokkal melegebb volt a megszokotthoz képest. Mindezért pedig nagy valószínűséggel a klímaváltozás felel.  

A bőrön is érezni a klímaváltozást

Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa az N1 hírportálon nyilatkozott kutatásukról. Szerinte a klímaváltozás többé már nem egy absztrakt növekedés a globális átlaghőmérsékletben, hanem olyan különbség, melyet az ember azonnal megérez a bőrén, amint kilép a hőhullámba. Jan van Oldenborgh hozzátette, hogy a WWA, azaz a World Weather Attribution projekt elemzése szerint a hasonló hőhullámok egy évszázaddal ezelőtt körülbelül négy Celsius-fokkal hűvösebbek voltak.

A klímaváltozás miatt  gyakoribbak a hőhullámok

A klímaváltozás miatt ötször gyakoribbak a hőhullámok. Ezt már Robert Vautard, a Francia Tudományos Kutatási Központ szakértője nyilatkozta az N1-nek. Ha pedig mindez nem lenne elég lesújtó hír, a Meteorológiai Világszervezet pénteki nyilatkozatában 2019-et tartja az egyik legmelegebb évnek megfigyeléseik kezdete, vagyis 2015 óta. A szervezet munkatársai szerint a jelenlegi európai hőhullám teljesen összefügg a globális felmelegedés okozta időjárási szélsőségekkel.

Brutális jégeső csapott le a városra

Egy mexikói város lakói a napokban a saját bőrükön tapasztalhatták meg a szélsőséges időjárás kellemetlenségeit. A helyi kormányzó szerint még sosem tapasztaltak arrafelé ehhez hasonló természeti jelenséget. 

Ezt is szeretjük