Olyan változást okozhat a felmelegedés 2050-re, amire a kutatók sem számítottak
Harminc éven belül jégmentes lehet nyáron a Jeges-tenger.

jeges-tenger-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagy valószínűséggel már 2050 előtt jégmentes lehet néha nyáron a Jeges-tenger - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport 40 különböző klímamodell elemzése alapján. A kutatók szerint a klímavédelmi intézkedések hatékonysága határozza majd meg, hogy milyen gyakran és milyen hosszan lesz ez így.

A világ 21 kutatóintézete a Hamburgi Egyetem kutatója, Dirk Notz koordinálásával azt vizsgálta, hogy miként változik a jövőben a Jeges-tenger - más néven Északi-sarki-óceán - jégtakarója, ha továbbra is magas lesz a szén-dioxid-kibocsátás és elégtelenek a klímavédelmi intézkedések.

A kutatás eredménye meglepte a kutatókat

A szimulációkban a várakozások szerint gyorsan eltűnt nyáron az egész évben szinte folytonos jégtakaró, de a kutatók azt is kimutatták, hogy a nyári jégtakaró akkor is eltűnne egyszer-egyszer, ha a szén-dioxid-kibocsátás gyorsan csökkenne.

- Ha gyorsan és jelentősen csökkentjük a globális szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt tartjuk a globális felmelegedést, a Jeges-tenger jege még akkor is valószínűleg eltűnik egyszer-egyszer nyáron már 2050 előtt. Ez nagyon meglepett minket - idézte Dirk Notzot az egyetem közleménye.

Jelenleg az Északi-sarkot egész évben tengeri jég borítja és veszi körül. Nyaranta a tengeri jég kiterjedése csökken, télen ismét nő. A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben gyorsan csökkent a tengeri jég kiterjedése a Jeges-tengeren. Ez jelentős hatással van az Északi-sarkvidék ökoszisztémájára és klímájára.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tengerjég a jegesmedvék és fókák élőhelye és zsákmányszerző területe, és hűti a térséget azáltal, hogy visszaveri a napfényt. A kutatók szerint alapvetően a jövőbeni szén-dioxid-kibocsátástól függ az, hogy milyen gyakran fogja elveszíteni jégtakaróját nyáron a Jeges-tenger. Ha gyorsan csökken a kibocsátás, csak egyszer-egyszer lesznek ilyen évek, magasabb kibocsátás hatására az évek többségében jégmentes lesz.

Fotók: Getty Images

Olvadnak a gleccserek

Manapság már mindenki számára világossá vált, hogy a Földünk nagy veszélyben van, és drasztikus változtatásokra van szükség, hogy a teljes katasztrófa ne következzen be.

Ezt is szeretjük