50 éven belül teljesen eltűnhet a Föld legnagyobb esőerdeje
Már talán a mi életünkben is bekövetkezhet az óriási katasztrófa.

amazonia1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi felelőtlenség káros hatással van az egész bolyóra. Nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a környezeti károk egyre csak fokozódnak, a katasztrófa pedig közelebb lehet, mint azt bárki hinné.

Az IFLScience nemrég egy friss kutatásról számolt be, amiből kiderül, hogy a bolygó tüdejének is nevezett Amazónia nagy veszélyben van, és akár pár évtizeden belül teljesen megszűnhet a világ leggazdagabb élővilágával bíró esőerdő.

Ijesztő változások az esőerdőkben

A klímaváltozás már a mindennapokat is érinti, elég csak a sokkal enyhébb telekre és tűzforró nyarakra gondolni. Sajnos erről jórészt az emberiség és a kielégíthetetlen gazdasági igények tehetnek. A fakitermelés, a mezőgazdasági erdőirtás és a hatalmas erdőtüzek mind rendkívül megnehezítik a helyzetet, a kutatók szerint azonban nemcsak Amazónia ökoszisztémája omolhat össze a vártnál korábban, hanem a többi esőerdő is nagy veszélyben van.

amazonia2
Fotó: jose ahane / Getty Images Hungary

Dr. Simon Willcock, a Bangori Egyetem Természettudományi Karának vezetője elmondta, hogy az emberiségnek a vártál sokkal hamarabb kell felkészülnie a nagy változásokra, amik az alapvető szükségleteket is érintik - és nemcsak a környék lakosait, hanem az egész világot. Ezek alatt az elérhető élelmiszerek, a tiszta ivóvíz és a nyersanyagok mennyiségének csökkenését értik a kutatók.

Mi történik, ha összeomlik az ökoszisztéma?

A legrosszabb, ami egy esőerdővel történhet, hogy teljesen elhal és kipusztul az élővilága, amit egy alternatív ökoszisztéma vált fel, viszont a tudósok szerint nem lesz biztosítva, hogy annak a környezetre nézve ugyanolyan kielégítő hatásai lesznek. Ez Amazónia esetében valószínűleg szavanna jellegű táj kialakulásához fog vezetni, ami az előrejelzések szerint már ötven éven belül bekövetkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az összeomlás főleg azokat a helyeket veszélyezteti, ahol egyetlen élőlény, úgynevezett kulcsfaj dominál, ugyanis ha ezek eltűnnek, az hamar érződik az élővilág működésén is. Az egymással interakcióban lévő fajok esetén azonban sokkal kisebb a valószínűsége az ökoszisztéma összeomlásának, de legalábbis sokkal lassabban következnek be a felbecsülhetetlen károk.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A természet még a legnagyobb pusztulás után is képes újjászületni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük