50 éven belül teljesen eltűnhet a Föld legnagyobb esőerdeje
Már talán a mi életünkben is bekövetkezhet az óriási katasztrófa.

amazonia1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi felelőtlenség káros hatással van az egész bolyóra. Nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a környezeti károk egyre csak fokozódnak, a katasztrófa pedig közelebb lehet, mint azt bárki hinné.

Az IFLScience nemrég egy friss kutatásról számolt be, amiből kiderül, hogy a bolygó tüdejének is nevezett Amazónia nagy veszélyben van, és akár pár évtizeden belül teljesen megszűnhet a világ leggazdagabb élővilágával bíró esőerdő.

Ijesztő változások az esőerdőkben

A klímaváltozás már a mindennapokat is érinti, elég csak a sokkal enyhébb telekre és tűzforró nyarakra gondolni. Sajnos erről jórészt az emberiség és a kielégíthetetlen gazdasági igények tehetnek. A fakitermelés, a mezőgazdasági erdőirtás és a hatalmas erdőtüzek mind rendkívül megnehezítik a helyzetet, a kutatók szerint azonban nemcsak Amazónia ökoszisztémája omolhat össze a vártnál korábban, hanem a többi esőerdő is nagy veszélyben van.

amazonia2
Fotó: jose ahane / Getty Images Hungary

Dr. Simon Willcock, a Bangori Egyetem Természettudományi Karának vezetője elmondta, hogy az emberiségnek a vártál sokkal hamarabb kell felkészülnie a nagy változásokra, amik az alapvető szükségleteket is érintik - és nemcsak a környék lakosait, hanem az egész világot. Ezek alatt az elérhető élelmiszerek, a tiszta ivóvíz és a nyersanyagok mennyiségének csökkenését értik a kutatók.

Mi történik, ha összeomlik az ökoszisztéma?

A legrosszabb, ami egy esőerdővel történhet, hogy teljesen elhal és kipusztul az élővilága, amit egy alternatív ökoszisztéma vált fel, viszont a tudósok szerint nem lesz biztosítva, hogy annak a környezetre nézve ugyanolyan kielégítő hatásai lesznek. Ez Amazónia esetében valószínűleg szavanna jellegű táj kialakulásához fog vezetni, ami az előrejelzések szerint már ötven éven belül bekövetkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az összeomlás főleg azokat a helyeket veszélyezteti, ahol egyetlen élőlény, úgynevezett kulcsfaj dominál, ugyanis ha ezek eltűnnek, az hamar érződik az élővilág működésén is. Az egymással interakcióban lévő fajok esetén azonban sokkal kisebb a valószínűsége az ökoszisztéma összeomlásának, de legalábbis sokkal lassabban következnek be a felbecsülhetetlen károk.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A természet még a legnagyobb pusztulás után is képes újjászületni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük