Aggasztó természeti jelenség sodorta veszélybe a víz alatti erdőket
A víz alatti erdők genetikai sokféleségére jelenthetnek fenyegetést az óceáni hőhullámok.

hinar
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugat-ausztráliai partoknál lévő víz alatti hínárerdők genetikai sokféleségének drasztikus csökkenését okozta a térségben mért eddigi legsúlyosabb óceáni hőhullám - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.

A Current Biology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a víz alatti tengerialga-erdőségek átlagos genetikai diverzitásának 30-65%-a veszett oda Nyugat-Ausztrália állam 800 kilométeres partvonalának egyes részeinél - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Veszélyben a víz alatti erdők

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa, Thomas Wernberg szerint azt eredmények azt mutatják, hogy az óceáni hőhullámok veszélyeztethetik a hínárerdők azon képességét, hogy hatékonyan reagáljanak a jövőbeli klímaváltozásra.

- Noha a szélsőséges éghajlati események ökológiai hatásai gyakran egyértelműek és jól dokumentáltak, keveset tudni arról, hogy ezek az események miként befolyásolják a genetikai sokféleséget és az alkalmazkodási képességet - mutatott rá a szakember.

Egy extrém hőhullámot vizsgáltak

Wernberg szerint a vizsgálat során olyan genetikai adatokkal dolgoztak, amelyeket korábban teljesen más célból gyűjtöttek be, ám most ezeknek köszönhetően első ízben sikerült észlelni az óceáni hőhullámok genetikai sokféleségre gyakorolt hatását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az óceáni hőhullámok szélsőséges melegedési jelenségek, amelyeknek gyakorisága világszerte növekszik, jelentősen befolyásolva a part menti területeknél élő tengeri fajokat. A mostani tanulmány fókuszában egy példa nélküli, 2011-es óceáni hőhullám állt, amely nagyjából kétezer kilométernyi partszakaszt érintett Nyugat-Ausztrália államban.

- Két hínárfaj, a Sargassum fallax és a Scytothalia dorycarpa volt érintett, néhány területen ezek 100%-ban kipusztultak - mondta Melinda Coleman, az egyetem munkatársa.

Fotók: Getty Images

Lenyűgöző élet zajlik a víz alatt

Azt mutatták meg a fotósok, amit nem láthat akárki: a 2019-es Ocean Art című fotósversenyen több kategóriában is díjazták a lélegzetelállító képeket.

Ezt is szeretjük