Az 5 legjobb tipp
Ha tényleg állást akarsz!
Időben jelentkezel a hirdetésekre, de sosem kapsz választ? Attól, hogy az önéletrajzod jó fényben tüntet fel, még nem biztos, hogy téged választanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár vége felé közeledve egyre sokasodnak az álláshirdetések, így ha még nincs munkád, érdemes most belefogni az álláskeresésbe. Ám attól, hogy úgy érzed, minden kvalitásod alkalmassá tesz az adott pozíció betöltésére, még nem biztos, hogy téged választanak!

Egy tökéletes önéletrajz, és néhány referenciamunka ugyanis igen kevés lehet akkor, ha sem a motivációs leveled, sem az állásra történő jelentkezésed módja nem felel meg az elvárásoknak. Hogy mit értünk ezalatt? A következőkben megtudhatod!

Úgy jelentkezz, ahogy azt kérik!

Az álláshirdetések többsége pontosan fogalmaz: tartalmazza, hogy milyen pozíció betöltésére keresnek embert, hogy mit várnak csatolmányként az önéletrajzod mellett, és hogy milyen gyakorlattal kell rendelkezned. Mielőtt elküldenéd a jelentkezésed - akár e-mailen keresztül, akár postai úton -, alaposan olvasd végig a hirdetés szövegét! Ha az önéletrajz mellett motivációs levelet és referenciamunkákat is várnak, akkor semmiképpen ne feledkezz meg ezekről sem!

Bizonyos cégek kifejezetten kérik, hogy az adott álláshirdetésre készíts friss referenciamunkát. Ezt a kérést tartsd tiszteletben, és ne próbálkozz korábbi munka beadásával, mellette pedig magyarázkodással. A sikertelenség ilyen esetben garantált.

A hirdetésre válaszolj!

A fenti mondat elsőre egyszerűnek tűnik, a tapasztalat azonban mást mutat. Az álláshirdetésekben az esetek többségében pontosan megfogalmazzák, hogy milyen pozíció betöltésére keresnek munkavállalót, ám a jelentkezések között gyakran találkozni olyanokkal, amelyek az adott céghez szólnak, mégis más munkakört céloznak meg. Ha a referenciáid nem tűnnek ki magasan a többi közül, igen kevés az esély arra, hogy ilyen esetben a jelentkezés nem landol a szemetesben.

Persze próbálkozni lehet, ám nagyobb eséllyel indulsz, ha egy olyan hirdetésre, amelyben mérlegképes könyvelőt keresnek, valóban mérlegképes könyvelőként jelentkezel.

Legyen gyakorlatod!

Nem véletlenül hangsúlyozzák a cégek hirdetéseikben, hogy már gyakorlattal rendelkező munkavállalót keresnek. Nekik ugyanis nem egy tanuló, még betanítandó emberre van szükségük, hanem olyanra, aki azonnal, eredményesen részt tud venni a munkában.

Ha egyáltalán nem rendelkezel gyakorlattal az adott területen, akkor ne erőltesd a jelentkezést, inkább keress más álláshirdetést - az erőszakos, magyarázkodó magatartás ebben az esetben sem előnyös. Ha viszont már dolgoztál az adott területen, akkor ne habozz a jelentkezéssel akkor sem, ha az adott területen eltöltött idő esetleg nem a hirdetésben megjelölt egy-két év, hanem csupán néhány hónap. Nem az időtartamon van ugyanis a hangsúly, hanem azon, hogy milyen gyorsan tudod majd felvenni a lépést a cég diktálta ritmussal!

Csak illedelmesen!

- Helló! Olvastam, hogy szállítmányozásist kerestek - ezen mondatok olvastán most bizonyára mosoly kerekedett az arcodra, pedig korántsem viccelünk. Számtalan jelentkezésben olvasni ugyanis hasonlót. Az ilyen könnyed, tegeződő stílus érthető, hiszen a tegeződés és a laza életszemlélet egyre inkább elterjedőben van.
Ha viszont ezt a stílust választod egy álláshirdetésre történő jelentkezés esetében, ne csodálkozz, ha soha nem kapsz majd választ egyik cégtől sem.

Egyrészt nem tudhatod, hogy kinek a kezébe kerül a jelentkezésed, másrészt ez a fajta magatartás még írásban is az illedelmes viselkedésre nem sokat adó, tiszteletlen személy benyomását kelti. Ha komolyan pályázol az adott pozícióra, akkor jobban teszed, ha tartod magad a formaságokhoz, az udvarias és tisztelettudó magatartáshoz. A "Tisztelt Asszonyom/Uram" megszólításból még sosem volt gond.

Hibátlanul!

Amilyen az önéletrajzod, olyan ember benyomását kelted. Az összeszedetlen, helyesírási hibáktól és pontatlanságoktól hemzsegő jelentkezés egyáltalán nem kelt jó benyomást, ezért fokozottan ügyelj ezekre! Az önéletrajzodat a jelenlegi kívánalmaknak megfelelően szerkeszd meg pontos adatokkal, a motivációs leveled legyen megnyerő és hibátlanul megfogalmazott, és ne feledkezz meg a hirdetésben megjelölt referenciamunkák csatolásáról sem!

Mielőtt pedig elküldenéd a jelentkezésed, olvass el mindent aprólékosan úgy, hogy egyetlen hiba se legyen benne! Ne felejtsd el, hogy egy adott hirdetésre akár több százan is jelentkezhetnek egy időben. Ha helyesírási hibáktól hemzseg az önéletrajzod, lehetsz te bármennyire alkalmas a pozíció betöltésére: azt fogják választani, aki a jelentkezése alapján pontos, megbízható és precíz személy benyomását kelti.

Ezt is szeretjük