4 fontos jel, hogy nem te kapod meg az állást

Időben elküldted az önéletrajzod és a motivációs leveled, az interjún is megálltad a helyed, mégsem hívnak vissza? Eláruljuk, miért!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már az egyetemet vagy a főiskolát sem könnyű elvégezni, a neheze mégiscsak a diploma után jön: állást találni. A keményen végigtanult négy-öt év és a kiemelkedő eredménnyel teljesített diploma ugyanis még mindig nem garanciája a sikernek, azaz annak, hogy a frissdiplomás nem válik legalább néhány hónapra munkanélkülivé.

Egy állás megszerzése ugyanis nem feltétlenül a tanulmányi eredményeken, az esetlegesen már megszerzett gyakorlaton, valamint az ezzel járó referenciákon múlik, hanem többek között a hozzáálláson és a fellépésen is. Vajon te valóban alkalmas vagy az adott pozícióra, csak máshol van a hiba? Itt az ideje, hogy kiderítsd! Eláruljuk, melyek a kudarcra ítélt álláskereső ismérvei!

Az önbecsülés hiánya

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a sikertelenség oka legtöbbször önmagunkban keresendő. Előfordult már veled olyan, hogy bár nagyon is felkeltette az érdeklődésed egy álláshirdetés, csak azért nem pályáztad meg, mert alkalmatlannak érezted magad a feladatra annak ellenére, hogy mind a végzettségedet, mind pedig a kvalitásaidat tekintve passzolt volna hozzád az állás? Ha igen, akkor ne hibáztass senkit azért, mert még mindig munkanélküli vagy, az ilyen hozzáállás ugyanis mágnesként vonzza maga után a kudarcot. Ne te döntsd el, hogy alkalmas lennél-e valamire, inkább vágj bele, és próbáld ki magad! Ha végül mégis elutasítanak, legalább nem lesz lelkiismeret-furdalásod amiatt, hogy meg sem próbáltad.

A túlzott megfontoltság

Természetesen nagyon is jó, ha az ember megfontolt, ám mint ahogy az élet más területein, úgy itt sem árt megtalálni az arany középutat, és ahhoz tartani magad. A megfontoltság és az agonizálás között ugyanis egészen keskeny a határ, azaz egy megfontolt ember könnyen válhat már-már döntésképtelenné, ha olyan kérdésben kell dűlőre jutnia, amely jelentős mértékben befolyásolhatja az életét.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezért ha rálelsz egy számodra érdekesnek tűnő álláshirdetésre, akkor ne habozz egy napot se, azonnal jelentkezz rá, hiszen nem tudhatod, éppen akkor és azt hányan pályázzák még meg! Azt pedig, hogy valóban érdekel-e a meghirdetett pozíció, még lesz időd eldönteni az állásinterjúig.

A túlzott önbizalom

Mint ahogy említettük, a siker kulcsa az álláskeresés során is többnyire az arany középút. Ahogy tehát az önbecsülés teljes hiánya is kudarcot vonhat maga után, úgy az sem jó, ha már az elején elhiszed magadról, hogy csakis te lehetsz az alkalmas ember a pozícióra. A megfelelő mértékű önbizalom persze elengedhetetlen, az önteltség viszont semmi jóra nem vezet. Ezt pedig már az önéletrajzod és a motivációs leveled összeállításakor tartsd szem előtt, és igyekezz egészséges egyensúlyt teremteni az emberi és a szakmai kvalitások között. Ha ez utóbbi esetleg hagyna némi kívánnivalót maga után, azt akkor se jópofizással próbáld palástolni. Add el magad, de csak az egészséges keretek között!

A figyelmetlenség

Az álláshirdetések szövegében többnyire pontosan megfogalmazzák, hogy milyen elvárásokkal viseltetnek a pályázók iránt, és hogy mi az, amit mindenképpen csatolnod kell az önéletrajzod és a motivációs leveled mellé. Van, ahol korábbi munkák eredményét kérik referenciaként, és van, ahol kifejezetten az adott pozícióra vonatkozóan készített referenciamunkát várnak.

A siker kulcsa mindkét esetben a kérés legmesszebbmenőkig történő teljesítése. Ne felejtsd el, hogy egy-egy álláshirdetésre munkakeresők tucatjai jelentkeznek, és a munkaadóknak vagy a felvételizőket koordináló HR-es munkatársaknak sem ideje, sem energiája arra, hogy a jelentkező után telefonálgassanak az elmaradt dokumentumok ügyében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Így ha nem csatolod a szükséges papírokat, ne csodálkozz, ha még az állásinterjúig sem jutsz el.

OLVASD EL EZT IS!

  • előléptetés
  • karrier és siker

Előléptetés egyetlen szó miatt

Ezt is szeretjük