Karriergyilkos mondatok, melyeket felejts el!

Bármikor kicsúszhat valami meggondolatlan a szádon, van azonban, aminek egyáltalán nem kellene.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran úgy érzed, elragadnak az érzelmeid, és olyat mondasz a munkahelyeden, amit nem kellene? Szeretnél minden helyzetben higgadt maradni? Ahhoz, hogy valóban sikeres munkaerő lehess, és minden feladatot a lehető legjobb tudásod szerint oldj meg, meg kell tanulnod szemléletet váltani, okosan kezelni az emberi kapcsolataidat, illetve megváltoztatni a saját magadhoz való viszonyodat.

Önbizalommal és helyes kommunikációval szinte bármit elérhetsz - ellenkező esetben azonban ne számíts nagy karrierre. Íme, négy mondat, amit például felejts el!

Nem az én hibám, nem rajtam múlt

Egyszerű és gyakran használt mondat, ami bárki száján kicsúszhat - és ki is csúszik. Pedig nem kellene. A karriered és az állásod érdekében felejtsd el a kifogásokat, az áldozat szerepében tetszelgést, az összes indokot, hogy miért nem tudod megtenni azt, amit kérnek tőled, és miért nem jött össze idáig, továbbá a külső körülményekre való hivatkozást is.

Ha mindig másra tolod át a felelősséget, és nem nézel szembe saját hibáiddal, könnyen átlendülhetsz a nem megbízható munkaerő kategóriájába, akit egyszerűen képtelenség számon kérni, mert nincs tudatában annak, mit tett, vagy nem tett meg. Ráadásul olyan negatív személyiség benyomását kelted, aki nem hajlandó felelősséget vállalni a tetteiért - ilyen munkaerőre pedig egyik cégnek sincs sok szüksége.

Egyszerűen nem tudom megcsinálni, lehetetlen megoldani

Ha a főnök új feladattal bíz meg, aminek a megoldása elsőre szinte lehetetlennek tűnik, ne add fel! Nyugodj meg, sétálj egyet, és gondolkodj - de semmiképpen se hangoztasd, hogy erre te képtelen vagy. Ez ugyanis akár az állásodba is kerülhet. El kell felejtened azt a mondatot, hogy nem megy. A nem megy szó szerint elerőtleníti az embert. Érezhetően gyengébb leszel tőle, amikor kimondod. Nyilván nem arra kértek, hogy építs egy atomerőművet, hanem valami olyan feladattal bíztak meg, ami kapcsolódik a szakmádhoz és a szaktudásodhoz. Ne félj tehát a kihívástól, hanem vágj bele, és szedd össze minden erődet. Ha bizonytalan vagy, akkor beszéld meg a főnököddel, hogy te hogy gondolod a probléma megoldását, és milyen nehézségekkel számolhattok, de soha ne add fel.

Jó volt a tegnap este, mi, főnök?

A főnökkel való jó kapcsolat fontos, de ne felejtsd el, hogy a munkahelyeden vagy, és ez bizony egy felelősségteljes alá- és fölérendeltségi viszony, akkor is, ha te szeretnéd másképp kezelni.

Mint ilyen, megköveteli a tiszteletet, és nem igazán tűri a túlságosan közvetlen hangnemet, még akkor sem, ha egyébként baráti kapcsolatot is ápolsz a feletteseddel. Egy jól sikerült vállalati buli vagy magánrendezvény után, ahol mindenki kicsit lazábban viselkedik, másnap nem veregetheted meg a főnököd vállát, hogy milyen jót dumáltatok, és milyen jót buliztatok.

Ráadásul mások orrára sem szabad kötni, hogy te esetleg jobb kapcsolatban vagy a főnököddel, mint mások. Továbbá soha ne ess túlzásokba, a haverkodó hangnemnek ugyanis negatív következményei is lehetnek: ha nem tudsz disztingválni, az a felettesednek is terhes lesz, és akár a karriered is múlhat rajta. Ha pedig ellenkező nemű a főnököd, komoly félreértések is születhetnek a túlzottan szívélyes viselkedésed miatt.

Ki nem állhatom a főnököm!

A főnököt általában nem szokás teljes mértékben kedvelni. Persze akadnak olyan vezetők, akik a főnöki székből is meg tudják szerettetni magukat a beosztottjaikkal, és jó velük együtt dolgozni, de ez nem túl gyakori jelenség. Ha az előbbi esettel van dolgod, bizonyára legszívesebben az egész világban szétkürtölnéd, hogy a főnöködnél utálatosabb ember még nem élt a földön. Csakhogy ezzel nagyon óvatosan bánj! Kibeszélni a főnököt a háta mögött szinte minden munkahelyi légkör sajátja, ha azonban okos vagy, nem állsz be a sorba, és nem szidod kórusban a többiekkel a munkaadódat. Ha semmi jót nem tudsz mondani róla, akkor inkább semmit se mondj. Ha tényleg borzalmasan viselkedik, akkor keress magadnak másik munkahelyet, de, ha erre nincs módod, és kénytelen vagy továbbra is vele dolgozni, akkor nemcsak, hogy meg kell tanulnod elviselni, hanem minden esetben ki kell állnod mellette.

Ő ugyanis a főnököd, ez ellen sokat nem tehetsz - legalábbis akkor, ha meg akarod tartani az állásod.

Cikkünk megírásában Jack Canfield és Janet Switzer A siker alapelvei című könyve segített.

Ezt is szeretjük