Zseniális eszközt talált fel a látássérült férfi: életmentő lehet az egyszerű tárgy

Nagyban megkönnyítheti a látássérültek mindennapjait a találmány, ami egyes helyzetekben akár életmentő is lehet.

Okos fehérbot
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A látássérültek számára a hétköznapi feladatok is kihívásnak tűnnek. Gyakran csak a többi járókelő segítőkészségében bízhatnak. Ráadásul a mai világban már nem osztogatják két kézzel a kedvességet és a figyelmet az emberek. Ilyen kiszolgáltatott állapotban sokan akár pánikba is eshetnek az utcán, vagy teljesen eltévedhetnek, veszélybe kerülhetnek. 

Egy vak mérnök ezt pontosan tudja, ezért feltalálta az innovatív, okos fehér botot. Mivel saját bőrén tapasztalta, milyen érzés szó szerint a sötétben tapogatózva eljutni akár csak a sarki közértig és vissza, azt is érzi, mekkora könnyebbség, ha ebben segítségre számíthat.

Az okos fehér bot

Nagyon sok okos technológiát pusztán a szórakoztatás céljából hoztak létre, ám akadnak olyan szerkezetek is, amiket kifejezetten segítő szándékkal találtak ki. Kursat Ceylan mérnök olyan okosbotot fejlesztett, ami a Google Térkép alkalmazással segít a látássérültek navigálásában. Az új okos tapogatóbotot WeWalk bot névre keresztelték, ami minden eddigi találmánynál jobban segíti a vakokat a tájékozódásban.

Kursat Ceylan és a fejlesztő csapat.
Kursat Ceylan és a fejlesztő csapat.

Kursat Ceylan a török nonprofit Young Guru Akadémia vezetője, ez áll a WeWalk fejlesztése mögött. Mivel ő maga is látássérült, nagyon jól tudja, milyen kihívásokkal kell szembenéznie nap mint nap egy vak embernek. Gyakran nem egyértelmű, a metrónál melyik kijáratra van szükségük, melyik buszt kellene elérniük, vagy éppen milyen üzletek vannak körülöttük. Ezekben is tud segíteni a WeWalk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A beépített hangszóróknak köszönhetően a bot folyamatosan tájékoztatást tud nyújtani séta közben, és szükség esetén személyes asszisztens is elérhető rajta keresztül. A rajta elhelyezett szenzorok többek között érzékelik a környezeti akadályokat is, ennek hatására a bot rezeg, így előre figyelmezteti használóját az akadályokról.

Különleges esküvői albumot kapott a vak menyasszony - Érezheti a képeken, amit nem láthat

Az esküvő nemcsak romantikusra, hanem igen különlegesre is sikerült a fotós ötletének köszönhetően, illetve a vőlegény ajándéka miatt is: olyan meglepetést készíttetett párjának, amin keresztül ő is érezheti az esküvőjük pillanatait, melyeket sajnos nem láthatott.

Különleges esküvői albumot kapott a vak menyasszony - Érezheti a képeken, amit nem láthat

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Ezt is szeretjük