8 hétig nem használta okostelefonját - Teljesen megváltozott az élete
Annyi változást tapasztalt, hogy szerinte mindenkinek ki kellene próbálnia a mobilmegvonást.

okostelefon cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már a legtöbben alig tudják elképzelni az életüket okostelefon nélkül. Reggeltől egészen estig ott van mindenkinél, jönnek az üzenetek, melyekre persze minél gyorsabban válaszolni akarunk. De sokaknak nemcsak a személyes kapcsolatai, hanem a munkája miatt is fontos, hiszen a főnökök és a kollégák e-mailjeire is igyekszik az ember azonnal reagálni.

Utazás közben a hírek olvasásával és vicces képek nézegetésével foglalja el magát mindenki, az Instagramot görgetve pedig csak még jobban halad az idő. Azonban több kutatás is bizonyította már, hogy borzasztóan károsak is lehetnek: rontják a memóriát, fokozzák a szorongást, és hajlamosabbá tesznek a depresszióra. De mi történne, ha egy kis időre teljesen kiiktatnád őket a mindennapjaidból? Egy férfi kipróbálta.

Ilyen nyolc hétig okostelefon nélkül

William Cole napijai is a mobilja folyamatos ellenőrzésével teltek, azonban az állandó elérhetőség és online jelenlét egy idő után borzasztóan megterhelővé vált számára. Úgy érezte, szüksége van egy kis telefonmentes időre, ezért elhatározta, hogy nyolc héten keresztül egyáltalán nem használja a készüléket. A Mindbodygreen oldalán azt is elmesélte, hogy mit tapasztalt a kísérlet során.

okostelefon

A férfi kikapcsolta a telefonját, és egy régi, csakis telefonálásra és sms-írásra alkalmas mobilt kezdett helyette használni. Azt viszont ő sem gondolta volna, hogy ennyire nehezen megy majd az okoseszköze nélkül. Az első napokban teljesen kétségbe volt esve: mi van, ha valami fontos történik, és ő lemarad? Mi van, ha a főnöke írt, de ő nem tudja elolvasni? Folyamatosan pánikolt, de aztán szép lassan megszokta az telefon hiányát, sőt, élvezni is kezdte, mert sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett.

Azt vette észre, hogy csakis munkaidőben foglalkozik a céges ügyeivel, hiszen csak ilyenkor tudta megnézni a levelezését az irodai laptopján. A nyolc óra lejárta után pedig hazament, és a céges gondokat a számítógéppel együtt a munkahelyén hagyta. Rájött, hogy az e-mailek nyugodtan várhatnak, mert egyáltalán nem kötelező rájuk néznie a munkaidő letelte után. És, mivel a szabadidejét sem netezéssel töltötte, végre nekiállt olvasni a régóta a polcon heverő könyveket, melyeket már hosszú ideje akart.

A cikk az ajánló után folytatódik

A párkapcsolatára is hatással volt

William elmesélte, hogy feleségével való kapcsolata is megváltozott. Sokkal többet beszélgettek, és szóba kerültek köztük mélyebb, komolyabb témák, melyek eddig nem. Intimebbé vált kettejük között a viszony, és javult a házasságuk. Úgy érezte, jobban átéli az élete apró, mégis gyönyörű pillanatait, és jobban odafigyelt a környezetére, utazás közben a tájra vagy az emberekre.

A kísérlet végén rájött, hogy egészen eddig teljesen magába szippantotta a telefonja, és túl sok időt fordított rá. Aztán szép lassan elkezdte visszavezetni az okostelefont a mindennapjaiba, de szabályokkal, mert nem akarta, hogy a baj újra megtörténjen. Például otthon egyáltalán nem használja, csak, ha hívják, és a közösségi applikációk értesítéseit is kikapcsolta. Saját tapasztalatai alapján úgy gondolja, mindenkinek ki kellene próbálnia a telefonmentes életet legalább pár napig, mert fontos felismeréseket tehet az ember ez idő alatt, hiszen jóval lényegesebb dolgok is vannak az életben, mint a Facebook-hírfolyam.

Ezt is szeretjük