Napi 20 órán át van velünk a mobilunk, mégsem tartjuk magunkat függőnek

Egy friss kutatás szerint telefonjával kel és fekszik a magyarok kétharmada.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A telefonunkkal a kezünkben kezdődik és ér véget minden hétköznapunk, mégis mindössze a magyarok 29%-a tartja magát telefonfüggőnek - derül ki a Huawei megbízásából 12 európai országban, köztük Magyarországon készített kutatásból. Az Ipsos által végzett felmérés szerint a magyarok több mint fele a vécére is gyakran az okoskütyüjével megy, 45%-uk ébredés után elsőként a telefonja után nyúl, közel kétharmaduk pedig lefekvés előtt is a mobilját nyomkodja.

Ugyanakkor egyre többen figyelnek oda a tudatos készülékhasználatra: a magyarok 49%-a igyekszik időkorlátot szabni a mobilozásnak. Összességében szeretjük az okostelefonunkat, ami szerintünk inkább összeköti, mint eltávolítja egymástól az embereket. A Huawei a 12 európai országban több mint hatezer felhasználó - köztük 501 magyar okostelefon-tulajdonos - bevonásával 2018 januárjában végzett kutatásában arra kereste a választ, hogy egy átlagos hétköznap mennyit, milyen tevékenységek közben és milyen céllal használjuk az okostelefonjainkat, és mindez hogyan hat a szociális kapcsolatainkra.

Már nem arra használjuk a telefont, amire való

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok már egyáltalán nem hanghívásra használják elsődlegesen a készüléküket. Fotózásra a válaszadók 83%-a használta a telefonját a megkérdezést megelőző héten, szöveges üzenetek küldésére 77%, közösségi oldalakhoz való csatlakozásra 76%, míg hanghívásra csupán 62%-uk. Ez utóbbi egyébként lényegesen kevesebb, mint az európai átlag - 73% -, viszont "kockulásra" is kevesebbet használjuk a telefonunkat: míg nálunk a válaszadók 55%-a, addig a többi országban 58% játszik a készülékén egy átlagos héten.

Akár húsz órán keresztül együtt

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a felhasználók átlagosan milyen időközönként nézik meg, van-e nem fogadott hívásuk, jött-e üzenetük, vagy kaptak-e új értesítést a közösségi média oldalaitól. Kiderült, hogy a magyar résztvevők többsége egy órát sem bír ki a mobilja ellenőrzése nélkül, a válaszadók 38%-a pedig egy óra leforgása alatt többször is, akár tízpercenként vagy még gyakrabban előveszi a telefonját ebből a célból.

A magyar okostelefon-felhasználók egyébként európai társaiknál többet tartják maguknál a készülékeiket: tízből három megkérdezett több mint húsz órán keresztül képtelen megválni az okoskütyüjétől, annak ellenére, hogy közel kétharmaduk maximum napi három-nyolc órán keresztül használja aktívan a készülékét.

Vele kelünk, vele fekszünk

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a lakás melyik pontján mennyit használjuk készülékeinket. A magyar megkérdezettek több mint harmada - 34% - nem válik meg a telefonjától akkor sem, amikor az illemhelyre látogat - további 18%-uknál nem állandó, csak gyakori társ a vécén az okostelefon. A kutatás eredményei alapján a mindennapjaink reggeli és esti rituáléiba is beépült az okostelefonok használata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A válaszadók több mint háromnegyede - 81% - alvás közben is kartávolságon belül tartja a készülékét. A magyarok 45%-ának az ébredést követően az első dolga, hogy a telefonja után nyúljon, lefekvés előtt pedig még rosszabb a helyzet: 58%-uk nyomkodja a kütyüjét, vagy szörföl rendszeresen a neten elalvás előtt.

Inkább szabadság, mint kötöttség

A kutatásban részt vevőktől azt is megkérdezték, hogy hogyan éreznek az okostelefonjaik iránt. A megkérdezettek alapvetően pozitív érzéseket társítottak a készülékükhöz: a magyarok 88%-a inkább imádja a telefonját, mint gyűlöli, illetve több mint háromnegyedük érzi inkább szabadságnak, mint kötöttségnek azt, hogy van okostelefonja.

A válaszadók 93%-a szerint a készüléke segítséget jelent számára a mindennapokban, és 55%-uk szerint a telefon inkább összeköti, mint eltávolítja az embereket egymástól. Az is kiderült, hogy a magyarok háromnegyede nem tudna lemondani az okostelefon használatáról, ennek ellenére a válaszadók kevesebb mint harmada - 29% - tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a régiós átlagtól - 42%.

Sokan ugyanakkor egyre tudatosabban állnak hozzá az okostelefon használatához: a kutatás szerint a magyarok 42%-a úgy érzi, hogy túl sok időt tölt az okostelefonjával, 49%-uk pedig e felismerésnél is tovább jutott, és megpróbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak. A Huawei a kutatáshoz kapcsolódóan idén Valentin-nap alkalmából #OdaVagyokÉrted hashtaggel indít közösségimédia-kampányt azért, hogy a felhasználók az okostelefonok világában se feledkezzenek meg azokról, akik számukra a legfontosabbak.

Ezt is szeretjük