Agyat adnak a városoknak 2025-re: így mentik meg őket az összeomlástól
A városoknak digitálisan át kell alakulniuk a szakértők szerint.

manhattan-2430572
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évvel ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a számítástechnika és az elektronikai eszközök mennyire jelentős szerepet töltenek majd be az életünkben. Gondoljuk csak végig: a telefonunk és a tévénk is okos már, internet nélkül pedig lassan lélegezni sem tudunk. Főleg a web 2.0 korszak beköszöntével vált népszerűvé a net, hiszen onnantól már mi, egyszerű felhasználók is megosztókká válhattunk.

Ráadásul folyamatosan újabb technikai vívmányok lesznek elérhetőek számunkra, azonban a szakértők szerint már nemcsak az elektronikai eszközöknek kell okossá válniuk, hanem a városoknak is.

Szép, új világ veheti kezdetét

A Huawei északkelet- és közép-európai régiójának képviselői Budapesten mutatták be az okos város koncepciójukat. A cég dolgozói úgy látják, hogy a növekvő urbanizáció miatt 2025-re 27 óriásváros lesz több mint tízmillió lakossal. Ilyen sok ember hatalmas nyomást helyez a közlekedésre, az egészségügyi ellátásra és a közszolgáltatások működtetésére.

Tokió népessége a 2015-ös népszámlálás szerint több mint kilencmillió fő volt.
Tokió népessége a 2015-ös népszámlálás szerint több mint kilencmillió fő volt.

Erre viszont a metropoliszoknak muszáj felkészülniük: okossá kell válniuk ahhoz, hogy a lakosok magas színvonalú szolgáltatások és hatékony rendszerek iránti igényeit ki tudják elégíteni. Ehhez elengedhetetlen a digitális átalakítás, melyhez olyan rendszerekre van szükség, melyek segítenek a hatóságoknak a város irányításában, illetve lehetővé teszik a digitális és fizikai világok integrálását.

Fontos, hogy a város egyes részlegei összekapcsolódhassanak, és megoszthassák egymással az adataikat. Azonban az átállás érdekében a metropoliszok vezetőinek együtt kell működniük egy vezető digitális szolgáltatóval, melynek meg kell teremtenie egy teljes ökoszisztémát az okos város számára. Utóbbi feladatra vállalkozott a Huawei. Ezért a cég képviselői be is mutatták az Intelligens Műveleti Központ megoldását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt a rendszert úgy kell elképzelni, mintha a város agya lenne, összekapcsolja a fizikai és digitális világokat. Infrastruktúrája magába foglalja a felhőadatközpontokat és a városi hálózatokat, melyek összegyűjtik, integrálják és megosztják az adatokat. Sőt, a big data, a machine learning és a mesterséges intelligencia használatával még a közlekedés vagy a közbiztonság menedzselésében is segít a városnak.

A mesterséges intelligencia szerepe

A mesterséges intelligenciában sok potenciált látnak a vállalatnál, ezért az intelligens érzékelésbe, észlelésbe és computingba fektetnek. Olyan AI rendszereket fejlesztenek ki, melyek lehetővé teszik az együttműködést szoftver és hardver között, valamint a készülékek és a felhő között. Az okos eszközök és a mesterséges intelligencia segítik a felhasználókat abban, hogy okos polgárrá váljanak, és kihasználják a városok előnyeit.

A telefonfelhasználók már most is összeköttetésben vannak okos városi szolgáltatásokkal, Észtországban például a rendőrséggel és a tűzoltósággal kötötték össze őket. Wang Yanmin, a Huawei Fogyasztói Üzletág északkelet- és közép-európai régiójának elnöke szerint egy új korszak kezdetén vagyunk, melyben a mesterséges intelligencia már nemcsak a szuperszámítógépek sajátja, hanem a mobileszközök részévé is válik.

mobilocska

Becslések szerint 2021-ben a lakosság 60%-ának lesz okostelefonja, a következő négy évben pedig 8,1 milliárd okostelefont szállítanak le a világon, így téve a mobilt mindenütt jelenlévő platformmá az AI számára. 

Ezt is szeretjük