Annyi a bankoknak: 15 év múlva az összes fiók bezárhat a szakértők szerint
A jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy hamarosan megszűnhetnek a bankfiókok.

bank
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jövő itt van: videochaten is nyithatunk bankszámlát Magyarországon, és talán hamarosan már a hitelfelvételhez sem kell sorszámot húzni. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy leáldozóban van a fizikális bankfiókoknak - véli dr. Hannya Nimer, az MGV Zrt. elnök-ügyvezetője.

Az MNB által közzétett új Pmt. lehetőséget ad arra, hogy az intézmények az ügyfeleket online módon, személyes megjelenés nélkül is azonosíthassák, amelyhez kapcsolódóan az MNB rendelete meghatározza a technikai, informatikai, biztonsági, személyi, belső szabályozási és képzési feltételeket a kötelező ügyfélátvilágítás vonatkozásában. Ez volt az első lépés Magyarországon afelé, hogy belátható időn belül eltűnjenek az utcákról a bankfiókok - véli  Hannya Nimer.

- Az online azonosítás elterjedése új szintre emeli a banki-pénzügyi szolgáltatásokat, új kaput nyit a területen dolgozóknak és az ügyfeleknek is. Többé nem lesz szükség arra, hogy sorban álljunk a bankfiókokban, hanem akár a világ bármely pontjáról, otthoni számítógép vagy okostelefon kamerája és mikrofonja segítségével, videochaten intézhetjük ügyeinket.

Ennek azonban az lesz az eredménye, hogy 10-15 éven belül nagy valószínűséggel megszűnnek a fizikális bankfiókok - mondta az elnök-ügyvezető, aki hozzátette: várakozásai szerint hamarosan a hitelezésben is változások jöhetnek. - A hitelszerződéseknél jelenleg a pénzügyi szolgáltatók jogszabályi és törvényi kötelezettsége a szerződéseket közjegyzői okiratba foglalni és ellenjegyeztetni.

A közjegyzőknek kötelező személyesen felolvasni az okiratot, és megértetni az ügyféllel annak tartalmát, de úgy tudjuk, hogy a közjegyzői kamara erőteljesen dolgozik az elektronikus aláírás hitelesítésen és a fizikai megjelenés nélkül történő azonosításon. Bízzunk benne hogy ezen a területen is nagy előrelépések lesznek - fogalmazott dr. Hannya Nimer. A szakértő kiemelte: nem véletlen, hogy a pénzügyi szektor ekkora hangsúlyt helyez az innovációra.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Egy friss kutatás szerint a mai fiatalok 92%-a kifejezetten bankellenes. Ezek az ügyfelek teljesen új irányt szeretnének, a fizikai bankokat egyenesen elutasítanák. A tanulmány kitér arra is, hogy az ezredforduló szülötteinek 68%-a úgy érzi, a bankok nem értik meg őt, így nem tudják a szükségleteit kielégíteni. Az elavult bankok és pénzintézetek nem hatékonyak és nem alkalmazhatóak jól a modern világban.

Hogy ebből mi fog kisülni, azt tényleg csak jósolni lehet, de egy biztos, ha a bankok nem értik meg az új generáció igényeit, akkor megértek a pusztulásra. A bankoknak lépést kell tartaniuk az igényekkel, és aki nem kapcsol időben, az biztosan lemarad, mivel ezek nagyon nagy fejlesztési erőforrásokat emésztenek fel, ezért el kell határolni pénzeszközöket a fejlesztésekre - nyilatkozta  Hannya Nimer, aki hozzátette: a MGV Zrt.-nek és számos, a bankszférában dolgozó döntéshozó kollégának is nagy felelőssége van az új online pénzügyi szolgáltatások alapjainak lerakásában, hogy megteremtsék a jövő generációnak a lehetőséget a változásra.

Ezt is szeretjük