Kevés vizet iszol? Veszélyesebb lehet, mint gondolnád
A Nemzeti Egészségügyi Intézetek új tanulmánya szerint nagy veszélynek tehetik ki magukat azok, akik nem fogyasztanak elég folyadékot.

GettyImages-146015854
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek új tanulmánya szerint nagy veszélynek tehetik ki magukat azok, akik nem fogyasztanak elég folyadékot.

A hét elején közzétett eredmények több mint 11 000 amerikai felnőtt 25 éven át gyűjtött adatain alapulnak.

Nagyon káros lehet a dehidratáltság

A vizsgált személyek életkora 45 és 66 év között volt a tanulmány kezdetén. Ekkor vettek részt az első orvosi vizsgálatukon, majd 70 és 90 éves koruk között visszatértek az utóvizsgálatokra. 

A kutatók a résztvevők vérében található nátriumszintet vizsgálták, mivel az alapján következtetni lehet az általuk elfogyasztott folyadék mennyiségére. A magasabb koncentráció azt jelenti, hogy valószínűleg nem fogyasztottak elég folyadékot. A kutatók arra jutottak, hogy azok, akiknek a vérében magasabb volt a nátriumszint, gyorsabban öregedtek, mint az alacsonyabb szintekkel rendelkező társaik, ami az öregedéssel összefüggő egészségügyi markerekben, például a magas vérnyomásban, a koleszterinszintben és a vércukorszintben is megmutatkozott, írja az Index az NBC News cikke alapján. 

GettyImages-758560769
Fotó: Claudia Miranda / EyeEm / Getty Images Hungary

A vizsgálatban részt vevők vérében található literenkénti 135 és 146 millimól közötti nátriumszint a normál tartományon belülinek minősült, de az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akiknek a vérében a normál tartomány felső határán, azaz literenként 144 millimól felett volt a nátriumszint, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatkoztak a fizikai öregedés jelei, mint az alacsonyabb szintekkel rendelkező társaiknál. Náluk a korai halálozás kockázata is magasabb volt, körülbelül 20 százalékkal, derül ki a cikkből. 

A tanulmány szerint még a literenként 142 millimól feletti vérnátriumszintű embereknél is megnőtt a kockázata bizonyos krónikus betegségek - köztük a szívelégtelenség, a stroke, a krónikus tüdőbetegség, a cukorbetegség és a demencia - kialakulásának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt már korábbi kutatások is megállapították, hogy a magasabb nátriumszint a szívelégtelenség kockázati tényezője lehet. Az új kutatás arra utal, hogy a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett érdemes fokozottan figyelni a folyadékbevitelre is az öregedési folyamat lassítása érdekében. 

A vér nátriumszintjét a folyadékbevitelen kívül más tényezők is befolyásolhatják. Ilyenek például a magas vérnyomás, a vízhajtó tabletták vagy egyes neurológiai problémák is, olvasható a cikkben. 

Ólom kerülhet az ivóvízbe, ha ilyen a vezeték: nézd meg a térképen, hogy te mennyire vagy érintett

A vezetékes víz a legtöbb településen kiváló minőségű Magyarországon, de a régi vízvezetékekből ólom kerülhet a csapvízbe, ami veszélyes.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük