Mi történik a bőrrel, ha nem iszol elég vizet? 6 jel, hogy túl kevés folyadékot fogyasztasz

Így mutatja a bőr, ha nem iszol elég folyadékot: látható változásokat észlelhetsz az arcodon, ha nem jut kellő mennyiségű folyadékhoz a szervezet.

ivo no cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Testünk körülbelül 60 százaléka víz, ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan pótoljuk az elvesztett mennyiséget. Ha ugyanis ez nem történik meg, annak számos negatív következménye lehet az egészségre nézve.

Ha nem fogyasztasz elég folyadékot, akkor többek közt fáradtság, fejfájás, gyomorproblémák jelentkezhetnek, hosszú távon pedig az immunrendszer is legyengül. Mindezek mellett pedig külső változások is megjelennek: a bőr is mutatja ugyanis, ha dehidratált a szervezet.

Így mutatja a bőr, ha nem iszol elég vizet

Az arc általában reagál a testben jelentkező problémákra, például a hormonális változásokra és zavarokra, a különböző gyulladásokra, sőt még a túlzott cukorfogyasztás, illetve a kevés folyadékfogyasztás is látható jeleket eredményez rajta. Ha nem iszod meg naponta legalább a 2,5-3 literes ajánlott mennyiséget, azt a következő módokon jelzi a bőr.

  • Bőrszárazság: ha nem viszel be elegendő folyadékot, akkor a bőr sem lehet eléggé hidratált, így kiszárad, esetleg érdes, durva tapintásúvá válik.
  • Láthatóbbá válnak a ráncok: a dehidratáltság miatt az arc veszít teltségéből, így sokkal erősebbnek, mélyebbnek látszanak a barázdák.
  • Pattanások: ha a test nem jut elég vízhez, akkor nem tud megfelelően megszabadulni a felesleges anyagoktól, illetve toxinoktól, ennek következtében pedig a pórusok eltömődhetnek, és pattanások alakulhatnak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

  • Szem alatti karikák: a szemkörnyék különösen érzékeny a dehidratációra, ezért ha nem fogyasztasz elegendő vizet, sötét karikák jelenhetnek meg ezen a területen.
  • Sápadt, fakó bőr: ha a test nem jut elég folyadékhoz, akkor a meglévőt a legszükségesebb területeken használja fel. Általában ilyenkor az arcbőrtől megvonja a vizet, a vérerek összeszűkülnek, az egészséges bőrszín pedig fakóvá, szürkéssé válik.
  • Kirepedezett ajkak: az ajkak kiszáradásának egyik leggyakoribb oka a dehidratáció. Ezért ha azt veszed észre, hogy kicserepesedett a szád, érdemes átgondolni, ittál-e eleget az elmúlt időszakban.

Petyhüdtté, ráncossá teszi a bőrt, mégis mindennap eszed

Ahhoz, hogy a bőr egészséges, feszes és ragyogó maradjon, nem elég külsőleg ápolni. Bár fontosak a megfelelő krémek, az életmód és a táplálkozás még lényegesebb. Vannak bizonyos ételek, melyek kifejezetten rosszat tesznek az arcnak. Az egyik ilyen például a cukor, ami petyhüdtté, ráncossá teszi a bőrt, sőt pattanásokat is okoz, az emberek nagy része mégis mindennap eszi.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük