Különleges nagyitelefont teszteltünk: ez a készülék tényleg életet menthet
Nem mindenki fogékony a modern kütyükre, nekik találta ki a Blaupunkt telefonját, amit sokan nagyitelefonként emlegetnek.

idos-no-telefon
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Telenor Magyarország támogatta.

Ha nem olyan lett volna ez az év, amilyen, akkor talán idén is a szokásos köröket futnánk a karácsonyi ajándékokkal kapcsolatban. A legaktuálisabb kütyük között böngésznénk, és közben belemagyaráznánk a dolgokba, hogy miért is jók valójában. Mint amikor a gyerek kikönyörgi a legújabb videójáték-konzolt, merthogy az nem csak játék, hanem készségfejlesztő eszköz.

Felnőttként is ismerős lehet ez a történet, például a drága okosórával, ami szól, ha túl sokat ülünk egy helyben. Ilyen az is, amikor a nagyszülőknek veszünk tabletet, telefont, hogy az egész család tudjon videótelefonálni. Ám nem mindenki fogékony ezekre a kütyükre: többek között nekik találták ki a Blaupunkt telefonját, amit mi is teszteltünk.

A nagyitelefon haszna

Ez a modell magában hordozza a 2000-es évek elején divatba jött kihajthatós telefonok, az úgynevezett flip phone-ok stílusjegyeit. Nagy billentyűk, dupla kijelző, kamera. Ennyi, és nem több. Magát a használatát nem kell nagyon magyarázni, hisz magától értetődő minden funkciója. Ránéz az ember, és egyből tudja, hogy mi mire való, mert első pillantásra el tudja adni magát a megfelelő közönségnek. Akinek annál többre nincs szüksége, mint hogy telefonon elérhető legyen, és nem fontos neki a 4G, az 5G vagy a sok megapixeles előlapi és hátlapi kamerák, annak ideális választás lehet.

Valamiben azért mégis eltér a kategória többi telefonjától: a tesztelés során a kedvencünk a készülék hátulján lévő piros gomb volt, ami egy SOS-segélyhívó. Persze, azt is lehetne mondani, hogy ilyet mindegyik készülék tud, hisz bármelyikről lehet segélyhívást indítani, de itt ennél többről van szó. Ezzel a gombbal nem csak rokonokat lehet értesíteni, riasztani. Ugyanis ez nem akármilyen segélyhívó, hiszen külön be lehet állítani a Telenornál elérhető  szolgáltatást.

Így működik az SOS Központ

Az SOS Szolgáltatás - amely az országos jelzőrendszeres segítségnyújtó központ, az SOS Központ Kft. szolgáltatása - naponta közel száz hívást fogad, melyek között van olyan, amikor csak azt akarja megtudni a hívó fél, hogy fel kell-e tennie töltőre a készülékét, de akad, aki csak megköszöni, hogy egész héten vigyáznak rá a központ munkatársai. Fontos megjegyezni, hogy ez nem csak egészségügyi távfelügyelet. A központ munkatársai szereltettek már meg légkondit, állítottak be tévét, fogtak el tolvajt, hárítottak el lakástüzet a biztosított ügyfélnél.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szolgáltatás könnyen elérhető. Csak a telefon hátoldalán lévő piros gombot kell megnyomni, a diszpécser pár másodperc múlva már ott is van a vonal végén, és a korábban az online előre megadott adatok alapján tud minden fontos információt. Tudja a biztosított nevét, címét, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen betegsége van, az értesíthető rokonok, szomszédok nevét, telefonszámát, és így tovább. Ha a biztosítottal valamiért nem tud beszélni a diszpécser, egyből intézkedik, hívja a szomszédot, rokonokat, hogy nézzék meg, mi történhetett.

Az SOS segélyhívó a fenti példákon túl abban is segít, hogy a telefonokhoz egyáltalán nem értő idősebb emberek is időben megkapják a kellő segítséget, ne napokkal később derüljön ki, hogy esetleg több órát feküdt magára hagyva a padlón, mert lecsúszott az ágyról, és megütötte magát.

Az applikáció egyébként más praktikus lehetőségekkel is bír. Nagyon hasznosnak találtuk, hogy rajta keresztül lehet frissíteni az értesítendők listáját, valamint a gyógyszerlistát és a kórtörténetet is naprakészen lehet tartani. Utóbbi egy SOS-hívás esetén jól jöhet a központban dolgozók számára.

Ezt a telefont és a hozzá kapható SOS Központ szolgáltatását tehát nemcsak az okostelefonokhoz nem értő szülőknek, nagyszülőknek ajánlanánk, hanem a szüleiket, nagyszüleiket féltő felnőtteknek is.

Kiemelt kép: Getty Images

Ilyen gyönyörű, amikor egy nagyszülő először látja újszülött unokáját

A nagyszülők különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Nemcsak arról készülhetnek gyönyörű fotók, amikor a szülők először pillantják meg újszülött babáikat, hanem arról is, amikor a nagyszülők foghatják kézbe az első alkalommal a picit.

Ezt is szeretjük