4 dolog, ami megmérgezi a nagyszülőkkel való viszonyt: ezekre figyelj, ha gyereked van

A szülők azért vannak, hogy neveljenek, a nagyszülők pedig azért, hogy kényeztessék a gyereket.

Nagyszülő-szülő konfliktus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első unoka megszületése új életciklust jelent a szülőknek és nagyszülőknek egyaránt. Az addigi szerepkörök megváltoznak, a házastársakból apa és anya lesz, a szülőkből pedig nagyszülők, akik már nem akarják nevelni unokáikat, inkább szeretgetni, kényeztetni szeretnék őket. 

Rosszabb esetben a nagyszülők nem állnak meg annál a pontnál, hogy csupán nagyszülők legyenek, gyakran beleszólnak a gyerekek nevelésébe, kontrollálják őket, és öntudatlanul is át akarják venni az irányítást olyan módon, hogy - minden segítő szándék ellenére - az állandó határfeszegetések rögtön az elején a szülő terhére válnak.

A nagyszülőknek is kellenek szabályok

Az ebből fakadó konfliktusokat nem egyszerű kezelni, főleg, ha egy fedél alatt él több generáció. Ahhoz, hogy harmonikus legyen a kapcsolatuk, vannak szabályok, amiket egy nagyszülőnek is be kell tartani a családi béke érdekében.

GettyImages-994112544

A gyerekek számára a szülők a mintaadók, az irányítók és a nevelők, nem kevés energiájukba kerül nevelésük, terelgetésük. Aztán jön a nagymama, nagypapa, és a már jól kiépített rendszert, az összes felállított szabályt, miszerint este nincs mesenézés vagy ebéd előtt csoki, a nagyszülő pillanatok alatt felrúgja: miért ne ehetne édeset, ha inkább azt kívánja a főzelék helyett, és miért ne nézhetne meg este, lefekvés előtt még egy mesét? Heti szinten előkerülnek a nagymama által vásárolt zsír új játékok is, amiért a gyerekek igen, de a szülők nem igazán rajonganak, a konfliktus pedig rögtön adott a nagyszülő és szülő között. Ez rögtön három ok, ami hosszú távon megmérgezheti a szülői, nagyszülői viszonyt, ezért érdemes már az elején felállítani a határokat. 

"Hagyd sírni, legalább erősödik a tüdeje"

A nagyszülői jótanácsokból Dunát lehetne rekeszteni, bizonyára mindenki hallott már ilyen, és ehhez hasonló mondatokat: „Hagyd sírni, legalább erősödik a tüdeje!”, „Miért nem adsz rá zoknit, megfázik!”, „Egyévesen még nem szobatiszta? Bezzeg amikor te gyerek voltál...”, „Olyan sovány ez a gyerek, miért nem adsz neki valami finomabban?” Az ehhez hasonló kijelentések, bár jó szándékúnak tűnnek, bizonyára egyik szülőnek sincs szüksége az ilyenfajta edukálásra. Ugyanakkor a nagyszülőnek is megvannak a maga érzékenységei. Ha a szülő nem fogadja el tanácsait, akkor hálátlannak tűnhet, és ezzel a saját neveltetését kérdőjelezné meg, ami egy újabb konfliktushoz vezethet közöttük.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehetsz szülőként?

Minden nagyszülő hasznosnak szeretné érezni magát az unokája életében, és a szülőnek is jól jön, hogy van egy nagymama vagy nagypapa, aki alkalomadtán tud rá vigyázni, emiatt fontos tudatosítani, hogy ők tesznek szívességet azzal, ha a gyerekekkel vannak, amíg a szülők például dolgoznak. Ugyanakkor érdemes az elején tisztázni, hogy mit foglal magában a nagyszülői szerepkör, és hogy ebben a felállásban a szülők az "irányítók". Például csak a nagyobb ünnepekkor - születésnap, karácsony, húsvét - kapjon ajándékot a kicsi, vagy hogy ebéd helyett ne egyen fagyit. Ha a gyerek azt hallja, hogy márpedig mégsem ehetsz édességet ebéd előtt, de a nagyi azonnal a kezébe nyom egy szelet csokit, a szülői hitelesség szenved csorbát: hogyan tisztelje a gyerek a szülő döntéseit, ha a nagyszülők sem tisztelik?

GettyImages-484894842

Ha a szülő azt várja, hogy a nagyi tökéletesen az ő elvei szerint fog a gyerekekkel bánni, és minden ugyanúgy történik a nagyszülői házban, mint otthon, téved. Az anyának és apának is kompromisszumot kell kötniük bizonyos dolgokban - például, hogy este, lefekvés előtt is megnézhet egy mesét, de szigorúan csak a nagyinál. Ha a gyerek azt látja, hogy a felek között ellentmondás van, idővel felismeri a helyzetet, kijátszhatja a családtagokat egymással szemben, és érzelmi zsarolásba kezdhet: „Bezzeg a nagyi ezt megengedte, ő biztos jobban szeret.” Ilyenkor a szülő, amit tehet, hogy következetes marad, ragaszkodik elveihez még akkor is, ha a gyerek szíve abban pillanatban épp a nagyihoz húz. 

Amikor a nagyszülő először találkozik az unokával

Nézz meg néhány megható felvételt nagyszülők, illetve dédnagyszülők és unokáik első találkozásáról!

Hogy változik meg egy nagyi arca, ha először látja az unokáját? Mutatjuk a fotókat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük