Felnőttként is rád telepednek a szüleid? A tudattalan érzelmi zsarolás játszmái

Ennek a súlyos feladatnak a megoldásához mindkét fél önmagába nézésére szükség van.

mérgező szülő

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülőkhöz fűződő kapcsolat nemcsak gyerekkorban meghatározó, hanem felnőtt gyermekeknél is releváns része az érzelmi életnek. Ha ez a kapcsolat kiegyensúlyozott, harmonikus és bensőséges, mindkét fél személyiségét támogatja és építgeti, az évek és évtizedek múlásával is.

Ám ha a szülői magatartás idővel átcsap egy egoista, önző és kisajátító, mártírjellegű és követelőző "szeretetbe", az rombolóan hat nemcsak a felnőtt gyerekre, hanem a gyerek másodlagos családjára, tehát a párjára és a saját gyermekeire is. Az érzelmileg zsaroló szülő - a gyermek életkorától függetlenül - a mérgező szülőtípusba tartozik.

Néha elkerülhetetlennek tűnik

Nem is biztos, hogy az felnőtt gyerekére érzelmileg rátelepedő szülő rossz anya vagy apa volt a gyerek kiskorában - általában ez a szülőtípus ad meg mindent a gyermekének. Az egyetemi évek, eljegyzés és házasság, majd a fészek elhagyásának környékén már látszik, hogy nem megy neki az elválás könnyen. 

Ilyenkor történik az, hogy az idős szülő belemászik a gyerek privát családi szférájába, akár olyan áron is, ami rombolóan hat annak családjára. Jönnek a szinte zaklatásnak ható mindennapos telefonok, a sértődések, ha ugyanez nem történik meg a nagykorú gyerek részéről.

Sűrűvé válnak az áldozat típusú megkeresések, amikor az önmagukat magányosnak érző szülők kizsarolják a gyereküktől az időt és energiát. A szemrehányások az elmaradt vagy ritka látogatások miatt gyakoriak, és ez lelkiismeret-furdalást kelt a gyerekben, aki néha úgy érzi, ketté kellene szakadnia, hogy a saját családjában és a szüleinél is helyt tudjon állni.

Mérgező szülők vannak, kortól függetlenül

Susan Forward pszichoterapeuta mérgező szülőknek nevezi könyvében azokat az apákat és anyákat, akik nem támogató, szerető és konstruktív szeretettel viszonyulnak nagykorú gyerekeikhez. Az is meglehet, hogy az érzelmileg zsaroló szülők mentalitását a felnőtt gyerek is támogatja anélkül, hogy annak tudatában lenne. Ha például egy felnőttkorú gyerek minden fontos döntésében elvárja a szülei engedélyét, ezzel okot ad arra, hogy a szülők még inkább rátelepedjenek és gyerekként kezeljék.

Ha nincs önálló véleménye, és fél ellenkezni az apjával és anyjával, még inkább táplálja vele a szülők érzelmi uralkodását. Amikor egy gyerek nemcsak rosszul érzi, de felelősnek is gondolja magát a szülei problémái miatt, ez is egy jele lehet annak, hogy nem jó irányba megy el a felnőttkori kapcsolata a szülőkkel.

Ezek az érzések és mondatok gyanúsak lehetnek

Minden felelősségteljes idősebb szülőnek felül kellene vizsgálnia a viselkedését, hogy felismerje, rátelepedik-e érzelmileg a felnőtt gyerekére. Gyanús lehet, ha sokat hangoztatja a felnőtt gyerekének, hogy mindennél fontosabb a számára, és hogy ő az élete értelme.

Rossz jel, ha túl sokszor elhangzik, hogy "én csak jót akarok neked" vagy "mások csak kihasználnak". Érzelmi zsarolásra utalnak az olyan mondatok is, hogy "lemondtam a saját álmaimról miattad" vagy "mások hálásak lennének ilyen anyáért". Tudomásul kell venni, hogy egyik fél sem felelős a másik rossz érzései miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így lehet megoldást találni a helyzetre

Az érzelmileg rátelepedő szülők általában támadó mentalitásúak. Vitáznak és zsarolnak, manipulálnak és követelőznek. Ha egyedüli a szülő, a magányra és elesettségre hivatkozik, de az anya és apa együttesen is bántalmazhatják emocionálisan a gyereküket, ha úgy érzik, hogy az hanyagolja őket. A felnőtt gyerekben keltett frusztráció nagy lelki és pszichés károkat okozhat, ezért megoldási stratégiát kell találni a szülők elégedetlenségének és a gyerek feszültségének levezetéséhez.

Ideális esetben az őszinte kommunikáció során a felek képesek megbeszélni egy mindkét rész számára optimális kapcsolattartási gyakoriságot. A felnőtt gyereknek a lehetőségekhez mérten be kell vonnia a családi életébe a szüleit, hogy ne érezzék magukat kívülállónak.

Az egyedülálló szülőnek elfoglaltságot kell biztosítani ahhoz, hogy lekösse a figyelmét, szabad kapacitásait vagy a tárgyra váró szeretetét. Lehet ez egy nyugdíjasklub jó közösségi programokkal, az oldalirányú rokoni kapcsolatok felélesztése, de akár egy háziállat vagy egy egyszerű laptop beszerzése, hogy lefoglalja a szülőt a kitáruló internetes világ. 

Bővebben érdekel a téma? A szülői minta követéséről, a tudattalan destruktív szülő-gyerek kapcsolatról, a nemet mondás képességéről és a szülők felé érzett bűntudatról is beszélgetett Szily Nóra Tari Annamáriával. Olvasd el a hosszú, de igen fontos interjút ide kattintva »
Ezt is szeretjük