Vekerdy Tamás szerint ezek a legjobb könyvek a gyereknevelésről - Szülőként jól jönnek
Válj bölcsebb szülővé, segíts a gyermeked lelki fejlődését a könyvek segítségével!

dr-vekerdy-tamas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha betérünk egy könyvesboltba, szinte ránk borul a rengeteg könyv, melyek csalogatóbbnál csalogatóbb címekkel, pompás borítókkal, ígéretes képet festve kínálják magukat. Az ember azt sem tudja, hová kapjon, melyiket válassza, és ha nevelési könyvet keres, külön nyomást jelent az is, hogy valóban jó irányba mutatót válasszon.

E zavar kiküszöbölésére jó út lehet megbízható, a témában jártas szakértők ajánlotta könyveket keresni. Összeállítottunk egy könyvlistát azokból a könyvekből, amelyeket dr. Vekerdy Tamás pszichológus ajánl Facebook-oldalán. Amit a neves pszichológus jónak vél, abban szülőként bátran megbízhatsz.

Négy könyv Vekerdy Tamás ajánlásával

Po Bronson-Ashley Merryman: Amit rosszul tudunk a gyerekekről (Kulcslyuk, 2016)

A 2009-es könyv több éves alapos munka gyümölcse. A szerzőpáros különféle gyerekeket vizsgáló kutatás eredményeit szedte egy csokorba: mikor árt, mikor motiválhat a szülő a dicsérettel? Hogyan hat a gyerekre, hogy mennyit alszik? Miért hazudik a gyerek, és hogyan érhető el, hogy ritkán tegye? 

konyvek

Szóba kerülnek még a testvérkonfliktusok, az értelmi fejlődés, az önkontroll és a szülő iránti tisztelet is. A könyv hasznosságát és értékét a szülő számára tovább fokozza, hogy a benne foglaltakat maga Vekerdy és dr. Kádár Annamária pszichológus látták el kommentekkel.

Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés (Kulcslyuk, 2015)

A gyerek tanulásának és kommunikációjának alapvető nyelve a játék, melyen keresztül a gyerek megérthető, tanítható, és a szülő számára a játék eszközén keresztül a nevelés is gördülékenyebbé válhat. Vannak olyan helyzetek, amikor a szülő tanácstalanul tárja szét a karját, mit tegyen. Ilyenkor hívhatja segítségül a játék varázserejét. A szerző, aki világhírű pszichológus és játékterapeuta, lépésről lépésre segít a szülőnek elsajátítani a játékkal nevelés módszerét. 

"Ha azt akarod, hogy megértsd őt és hatni tudj rá - tanulj meg játszani! Sőt: tanulj meg hancúrozni! Érezni fogod, hogy a játékon keresztül hogyan áramlanak oda-vissza az érzelmek, elviselhetővé, sőt, örömtelivé téve együttes napjaitokat, elvezetve a közös kuncogásig" - írja a könyv kapcsán Vekerdy Tamás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor (Kulcslyuk, 2013)

Nyolc nyelven adták ki a bestsellert, mely abban segít a szülőknek, hogy élhetőbb, szebb, boldogabb gyermekkort teremthessenek a mai konzumkultúrába, rohanó, stresszes, technikai eszközöktől túlzsúfolt világba született gyermekeiknek. Fontos, hogy a könyv nem pontról pontra betartandó receptet és nem gyors megoldásokat kínál, inkább sorra veszi mindazokat a változtatásokat, amelyek segíthetnek, és a szülők maguk választhatják ki, ezekből mit vélnek megvalósíthatónak a családban. Az egyszerűsítés által mind a gyerekek, mind a szülők megkönnyebbülhetnek, és a családi élet is harmonikusabbá válhat.

konyvek-2

Vekerdy Tamás: Jól szeretni (Kulcslyuk,2013)

A könyv azoknak a beszélgetéseknek az összegzése, amelyek Vekerdy előadásain zajlottak le. A szerző így ír a kötetről:

"Ezek a beszélgetések mindig abba az irányba mutattak, hogy miképp is kellene, hogyan is lehetne ezt az együttélést a gyerekkel és tágabban: egymással - jól csinálni, hogyan is lehetne jól szeretni. Akármerre ágaznak is el az egyes témák, a mélyükben mindig ez a kérdés lapul. Ott húzódik meg, és sokszor felfűti a beszélgetést" - írta Vekerdy.

A könyv szeretetről, együttélésről, viszonyokról, toleranciáról szól annak a jegyében, hogy a játék szabaddá tesz. Szóba kerül dicséret és kritika, iskolai konfliktusok, érzelmek, nevelési divatok, gyász, testmozgás, játék és kreativitás. A könyv hasznos segítsége a szülőnek a gyereknevelésben, melyről az is kiderül, ösztönösen vagy tudatosan igazán célravezető.

Ezt is szeretjük