Üt, verekszik és tombol, pedig csak 4 éves: a pszichológust kérdeztük a gyerekkori agresszióról

Holló Melinda klinikai szakpszichológus válaszolt.

verekedes
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érthető, ha a szülők számára nehéz megélni, hogy angyali gyermekük egyszeriben agresszív, verekedős lesz. Pedig a felismerés az első lépés a megoldás felé vezető úton, és a szülő kifejezetten árt a gyereknek, ha egy ilyen viselkedésbeli változás felett jóhiszeműen vagy a struccpolitikát választva szemet huny.

A gyermekkori agresszióról Holló Melinda klinikai szakpszichológust kérdeztük.

Miért lesz agresszív egy gyermek?

- Mi lehet a gyermekkori agresszió hátterében?

- Számos ok állhat a gyermeki agresszió mögött, a gyermek életkorától, nemétől, a család szerkezetétől és attól az életciklustól függően, amiben éppen a gyermek és azt őt körülvevő család van. A gyermekkorban megjelenő pszichés problémák, akár az agresszió, akár más panaszok megértésében és kezelésében elsődleges szempont, hogy a gyermek tünete nem egy izolált panasz, hanem szoros összefüggésben áll az őt körülvevő, számára érzelmileg releváns személyek érzelmi állapotával, a velük való aktuálisan fennálló vagy épp hiányzó kapcsolatával. A gyermek a "tünete", akár az agresszió, akár más tünet formájában tudja kifejezni, hogy érzelmi nehézsége van, hogy számára valami megterhelő az adott helyzetben.  

- Mikor kezdjen aggódni egy szülő? Mi fér bele? Hiszen a gyerekek, ugye, hajlamosak, főleg a fiúk, verekedni valamicskét. Vagy semmilyen szinten nem normális ez?

- Aggodalomra leginkább akkor van ok, ha a gyermek agresszív viselkedése rontja a közösségi beilleszkedését, ha hátrányosan befolyásolja a szociális térben elfoglalt helyét. Ami azt is jelenti, hogy az indulatkezelési nehézsége eléri azt a szintet, ami a gyermek mindennapjait alapvetően befolyásolja, és ez jelentősebb ideig fennáll. Ha elszórtan egy- egy kisebb nézeteltérés vagy kisebb verekedés adódik, de nem a verekedés lesz a gyermek általános megoldási módja a nehézségeire, akkor azt gondolom, nincs ok aggodalomra.

- Számít az, kire támad? Szülőre, testvérre, barátokra vagy másra?

- A gyermekkel foglalkozó pszichológus számára egyértelműen fontos információ, hogy pontosan mikor és hogyan jelenik meg a "problémás" viselkedés. A háttérben álló okra utal, és lehetővé teszi a probléma megértését, és segít különválasztani, hogy az adott esetben testvérféltékenységről, beilleszkedési nehézségről, az anya-gyerek kapcsolat diszharmóniájáról vagy egyéb belső konfliktusról van szó a gyermek életében. 

- Van jelentősége, hogy fizikai vagy verbális az agresszió? 

- A súlyosság megítélése szempontjából ugyanaz érvényes a verbális és a fizikai agresszióra is. Elszórtan megjelenő "kirohanás" vagy "kirobbanás" még nem utal súlyos problémára. Kisebb életkorban inkább a fizikai, serdülő és prepubertás kortól inkább jellemző lehet a verbális agresszió.

- Hogyan kezelje jól a szülő ezt a helyzetet?

- A megfelelő szülői hozzáállás függ a gyermek életkorától, az agresszió formájától és attól, hogy az pontosan kire irányul. A megértő, odaforduló figyelem, a szülőnek az a szándéka, hogy megértse, mit szeretne a gyermeke ilyen módon kifejezni, hosszú távon sokat segíthet. 

- Van értelme büntetni? Vagy inkább a kiváltó okot kellene feltérképezni és megszüntetni?

- A büntetés nem célravezető ebben az esetben, sokszor inkább csak rontja a fennálló helyzetet. A tiszta és átlátható szabályok, a következetes és mindkét szülő által egyhangúan képviselt nevelési elvek azok, amelyek biztonságot tudnak nyújtani a gyermek számára - minden életkorban, és nem csak az agresszió kezelésében.  

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

-  Mikor indokolt egy gyermekpszichológus felkeresése?

- Minden olyan esetben érdemes szakemberhez fordulni, amikor a felmerülő agresszió problémát okoz a családi kapcsolatokban, a szülő-gyermek együttműködés kialakításában és harmonikus fenntartásában, amikor a gyermek viselkedése megnehezíti akár az óvodai, akár az iskolai közösségi beilleszkedését.

Ezt is szeretjük