Tovább élnek azok a nagyszülők, akik rendszeresen vigyáznak az unokákra – Több előnye is van rájuk nézve

A gondoskodó nagyszülők a kutatás szerint tovább élnek, mint azok, akik nem veszik ki részüket az unokázásból.

GettyImages-924693532

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetesen nem elvárható, hogy a nagyszülők minden esetben segítsenek, amikor a szülő éppen nem ér rá, vagy fontos dolgot kell intéznie. Mégis, ha egészségi állapotuk engedi, és elvállalják, bátran bízd a gyerkőcöket rájuk, hiszen amellett, hogy a család hasznos tagjának érezhetik magukat, kutatások kimutatták, hogy unokáik révén életük is hosszabb lehet.

A tanulmány szerint a gondoskodó nagyszülők, akik rendszeresen vigyáznak unokáikra, sokkal tovább élhetnek, mint azok, akik nem veszik ki részüket ebből. Nem ez az egyetlen pozitívum, amiért érdemes néha a nagyira bízni a gyerkőcöt.

Több előnye is van, ha a nagyszülő vigyáz az unokára

A kutatás több mint 500, 70 év feletti idős ember bevonásával készült Berlinben. Az alanyokat három csoportra osztották: olyan nagyszülőkre, akik gyakran gondoskodtak az unokáikról, olyanokra, akiknek volt, de nem találkoztak gyakran az unokáikkal, valamint olyan idősekre, akiknek nem voltak unokáik. 1990 és 2009 között kétévente megvizsgálták az idős emberek egészségügyi állapotát, és azt találták, hogy azok az idősek, akik rendszeresen vigyáztak a kicsikre, 37%-al tovább éltek, mint azok a  nagyszülők, akik nem vették ki részüket az unokázásból, vagy mint azok, akiknek nem voltak unokáik.

GettyImages-1138257840

A nagyszülő-unoka kapcsolat azonban nem csak a nagyszülők miatt fontos, hiszen mindkét fél életéhez rengeteg pozitívumot tesz hozzá.

Van miért élniük

Azok a nagyszülők, akik már a nyugdíjas éveiket töltik, gyakran érezhetik napjaikat céltalannak, így ha egészségük engedi, próbálják tehermentesíteni a szülőket. A "van miért élniük" szemlélet jó hatással van rájuk, és ha hasznosnak érzik magukat, értelmet nyer minden számukra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fizikai állapotuk is jobb lesz

Ha a nagyszülőnek szoros kapcsolata van az unokával, az pozitívan hat a szellemi és fizikai állapotára egyaránt. Közös programokat szerveznek, együtt játszanak, mesét olvasnak, sütnek vagy barkácsolnak, így az unoka szellemileg és testileg is fitten tartja a nagyszülőt, aki pedig bölcsességével, nyugalmával, szeretetével pozitívan hat az unokák fejlődésére.

GettyImages-1177291288

Szoros nagyszülő-unoka kapcsolat

A nagyszülő részben tanár, részben a legjobb barát, egy cinkostárs, akihez a lurkó bármilyen probléma esetén azonnal fordulhat. Kapcsolatuk olyan szociális készségek fejlődését segíti elő, mint a gondoskodás, vagy az empátia, de kutatások azt is kimutatták, hogy a nagyszülőkkel közösen töltött idő nagyban tudja javítani a gyerekek boldogság- és elégedettségérzetét is, valamint az unokák döntő többsége elkötelezettebbé válik a tanulmányaiban is.

Ilyen gyönyörű, amikor egy nagyszülő először látja újszülött unokáját

Néhány család úgy döntött, lencsevégre kapja ezeket az érzelmektől túláradó pillanatokat, és vagy egy családtag, vagy egy profi fotós segítségével örökítették meg a gyönyörű perceket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük