Pillanatok alatt nagy baj lehet - Hogy lehet biztonságosabbá tenni a nagyszülők lakását?

Rengeteg idős ember él egyedül Magyarországon, így nekik és hozzátartozóiknak napi szinten kell tartaniuk egy lehetséges otthoni balesettől.

Nagyszülő baleset elkerülése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A balesetek 60%-a otthon történik. Ez a szám bizonyosan még magasabb az idős emberek körében. 

Közel 700 ezer 65 évnél idősebb ember él egyedül Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nekik és hozzátartozóiknak napi szinten kell tartaniuk egy lehetséges otthoni balesettől.

Mit tehet a család?

A biztonságérzet azonban növelhető, ha a családtagok több kisebb, de hasznos változtatást végeznek el egyedül élő idős rokonuk lakásában, házában.

Függetlenül attól, hogy az időskorú ember saját döntése, hogy egyedül szeretne élni, vagy ez egy adott helyzet - mindenképpen hatással van a családtagok életére. Hiszen ilyenkor gyakran aggódnak távol élő rokonuk biztonsága és egészsége miatt. Íme néhány hasznos tipp, hogyan lehet az idős szerettek napjait kényelmesebbé, háztartását pedig biztonságosabbá tenni.

Bejárat és folyosó biztosítása

A lakás bejárata egy idős, egyedülálló ember legfontosabb kapcsolata a világgal. Fontos, hogy vendégeket fogadhasson, hogy a bevásárolt élelmiszereket be tudja vinni az otthonába, hogy eljuthasson orvosi időpontokra vagy akár közösségi rendezvényekre. A bejáratnak biztonságosnak és kényelmesnek kell lennie függetlenül az időjárástól vagy napszakoktól.

idős biztonság bejárati ajtó
Fotó: Andrew Bret Wallis / Getty Images Hungary

Ennek egyik fontos eleme, hogy a házhoz vezető úton lehetőség szerint ne legyenek lépcsők vagy olyan díszítő elemek, amelyek veszélyt jelenthetnek, például virágtartók, kaspók, felgyűrődő szőnyegek. A nehezen közlekedő vagy kerekesszékkel élő emberek számára megfontolandó könnyen telepíthető rámpákat elhelyezni. Érdemes figyelni arra is, hogy a házban, a bejáratnál és a szobák között se legyen magas küszöb, amelyben könnyen megbotolhatnak!

Ahol a legtöbb baleset történik: a fürdőszoba

A kisebb változtatásoktól - mint a régi fürdőszobai szőnyeg csúszásmentes szőnyegre cserélése - az olyan nagyobb átépítésekig, mint például a fürdőszoba mosdójának lejjebb helyezése - a segítő családtagoknak meg kell találnia az optimális megoldást a maximális biztonság és a kényelem biztosítása érdekében, mivel a fürdőszoba az egyik leggyakrabban használt hely a házban. Néhány megfontolandó ötlet:

  • Kád helyett beépített zuhanyzó vagy ülőkád építése, rögzített és állítható magasságú kézi zuhanyfejjel.
  • Fürdőszobai mosdókagyló lejjebb helyezése és a szabad-térdmozgás biztosítása.
  • Emelt WC-ülőke felszerelése.
  • Kapaszkodók rögzítése.
fürdőszoba otthon biztonság
Fotó: TolikoffPhotography / Getty Images Hungary

A konyha felszerelése

Ha az idős rokon szeret főzni, sok időt tölt a konyhában, de már nehezen hajol, vagy nehezen ér el magasan található dolgokat, érdemes megfontolni itt is néhány módosítást. A konyha használhatósága sok ponton javítható!

  • A nem használt bútorok, mint székek, kisasztal eltávolítása, hogy nagyobb tér legyen.
  • A munkalapok magasságának változtatása.
  • Emelt magasságú mosogatógép elhelyezése.
  • A mikrohullámú sütő konyhapultra helyezése.
  • A gyakran használt élelmiszerek átrendezése, közel helyezése.

Fény, fény, fény!

Az otthoni balesetek kockázata megfelelő világítás kialakításával is jelentősen csökkenthető! Érdemes a lehető legtöbb világítótestet felszerelni még akkor is, ha szükségtelennek tűnik, mert a kellő mennyiségű, természetes tónusú világítás nemcsak a biztonságot javítja, de segíti az idős emberek tér- és időérzékelését is.

Módosítások a kertben

Ha a szeretett rokon virág- vagy zöldségkertet gondoz a hátsó udvarban, érdemes fontolóra venni az ágyások megemelését. Az ágyások magasságának módosításával kisebb az esély a visszatérő hátfájdalomra és a derékbecsípődésre, amit a gyakori hajlongás okozhat.

Mobiltelefon időseknek

Mindenképp hasznos, ha egy mobiltelefon mindig az idős rokon közelében van. Ha például délután lepihen, érdemes megkérni, hogy a mobilját is helyezze az ágya mellé, hogy vészhelyzet esetén kéznél legyen. Még nagyobb biztonságot adhat egy "SOS asszisztens"-gombbal rendelkező mobilkészülék. A dedikált gombot megnyomva a felhasználó hanghívással vagy egy előre rögzített üzenettel azonnal kapcsolatba léphet családtagjával vagy akár a mentőszolgálattal.

Különleges képek az idős párokról

A képek nemcsak gyönyörűek, de meghatóak is lettek: megmutatják a nagyszülők közti erős köteléket, tekintetükben pedig minden érzésük ott rejtőzik.

Furcsa kéréssel fordult az idős párokhoz a fotós, és olyan képeket készített róluk, amit senki más

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük