Régen tényleg jobb volt? 6 dolog, ami biztosan jobban működött 50 évvel ezelőtt

Nem minden mozdult pozitívan előre a fejlett technikának köszönhetően.

Régen minden jobb volt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A technikának hála az élet számos területén elképesztő előrelépések történtek az 50 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A kommunikációs csatornák megnyílása a legszembetűnőbb jelenség, de nem ez az egyetlen változás.

A "bezzeg az én időmben" és a "régen minden jobb volt" szlogenek valójában nem teljesen alaptalanok: lássuk, mi is az, ami negatívan változott az elmúlt fél évszázadban!

Könnyebben elmélyültek a kapcsolatok

Ma egyetlen mobiltelefon segítségével több szálon chatelhetünk egy időben, ezzel viszont sokan kiváltják a személyes találkozókat. Pedig egy videóbeszélgetés sem pótolhatja azt a közelséget, amit egy valódi találkozó nyújt! Ezért nemcsak a barátságok, de a munkahelyi kapcsolatok is felületesebbek, a kommunikáció fő csatornája nem a beszéd, hanem az online tér.

online chat laptop nő egyedül magányo

A randiappokban alaposan szűrhetők a lehetséges befutók fotó alapján, illetve korra, magasságra és érdeklődési körre is szűkíthetünk. Sok társkeresőnek nem számít semmi más, csak az, hogy a virtuális platformon szimpatikus fotókkal rendelkező, hasonló Facebook like-okkal rendelkező egyént találjon. Régen a komoly kapcsolatok társaságokon belül vagy munkahelyen kötődtek, ahol garantált volt, hogy a közös pont nemcsak online létezik, hanem a valóságban is, és ezek a kötelékek sokszor tartósabbak voltak, mint sok mai.

Minőségibb volt az alvás

A képernyők által kibocsátott fény megzavarja az alvásciklust, ugyanis hatással van az alvást irányító melatoninhormon termelődésére. Míg régen villany- vagy gyertyaoltást követően rövid forgolódás után álomba szenderültek az emberek, ma szinte kivétel nélkül mindenki legalább fél órát kütyüzik a lámpa lekapcsolása után.

Egyszerűbben ment a koncentráció

Nincs is kellemetlenebb, mint mikor egy komoly beszélgetés közepén pittyen egyet a mobil – és máris elfelejted, miről volt szó az elmúlt percekben. De nemcsak a társas kapcsolatokban, hanem a munkahelyen is megnehezítik a koncentrációt a szociális média polipszerű karjai, amik szakadatlanul újra és újra elragadnak a gondolataidtól.

A testi-lelki egészség egyensúlya

A munkahelyek többsége ma ülőmunkára van berendezkedve, ami árt a testtartásnak, a gerincnek, és rengeteg krónikus krónikus betegség melegágya. A médiából folyó képek és irányzatok pedig elképesztő mértékben torzítják a tudatot. A tökéletesnek titulált külső elérését a fiatal lányok szinte kötelezőnek érzik, ezért rengeteg lelki problémával kell megküzdeniük, ha esetleg nem jön össze az áhított derékbőség vagy kőkemény popsi.

anorexia testképzavar

Kevesebb hírzaj és álhír

A kommunikációs csatornákon mindenki azt oszt meg, amit csak akar. Ezáltal hihetetlen mennyiségű álhír kering az interneten, ami nem minden esetben celebeket érintő, rosszindulatú pletyka. Akár a politikáról és a közéleti történésekről szóló beszámolók is manipulálhatók, ez pedig egy ország gazdaságát és tágabb értelemben az emberek jólétét is befolyásolja.

Több volt a friss, házi élelmiszer

A háztáji, biotermékek ma reneszánszukat élik, azonban sokszor borsos árat is kérnek értük, amit nem mindenki tud megfizetni. Az áruházláncokban kapható élelmiszerek ezzel szemben sokkal elérhetőbbek mindenki számára, így a kistermelők sok esetben a háttérbe szorulnak. Pedig azonkívül, hogy jóval kevesebb szemetet termelnek, egészségesebbek is az adalékanyagokkal tömött társaiknál.

Fotók: Getty Images

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Nosztalgia a 90-es évekből

Aki a '80-as évek végén vagy a '90-es évek elején született, különlegesnek mondhatja magát, mert volt szerencséje megtapasztalni a digitális forradalom előtti és utáni világot is.

10 kép, ami ismerős lesz, ha a 90-es években voltál gyerek - Emlékszel?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük