Az ország nagy része így vezeti le a stresszt: te próbáltad már?

A munkahelyi stresszt nem kerülheted el, de a megfelelő eszközökkel csökkentheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A profession.hu Munkahelyi stressz felmérése kimutatta, hogy túlnyomó többségünk szokott stresszes helyzettel szembesülni a munkahelyén, ez azonban a dolgozók több mint felére - 58% - motiválóan hat.

A kutatás eredménye szerint viszonylag gyakran kerülünk feszült helyzetbe, aminek a legfőbb forrásai a munkával kapcsolatos elvárások. Jó hír, hogy a dolgozók találnak módot a stressz célzott levezetésre, és a legtöbben a mozgást választják.

Motivál a stressz

A 3093 fő bevonásával készült kutatás rámutatott, hogy a dolgozók több mint 80%-a szokott valamilyen stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyén, és háromnegyedük legalább heti szinten szembesül a problémával.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára szinte lehetetlen megúszni az ilyen szituációkat, 93%-uk él át rendszeresen feszült pillanatokat a munkahelyén. Velük szemben a részmunkaidőben és a saját tulajdonú cégeknél dolgozók állnak, őket éri a legkevesebb feszültség a munkahelyükön, bár az arány náluk is több mint 70%.

Érdekesség, hogy a stresszes helyzetekkel találkozó dolgozók több mint fele - 58% - kifejezetten motiváló hatásúnak éli meg ezeket a szituációkat. A saját tulajdonú cégeknél és a felső vezetők esetében ez az arány még magasabb, az ő teljesítményükre az esetek két harmadában pozitív hatással vannak a nehéz helyzetek.

Testbeszéd a munkahelyen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az elvárások miatt van

Amint egy korábbi kutatásból is kiderült, a magyar munkavállalók jól kijönnek a főnökükkel és a kollégáikkal, a stressz legfőbb forrását nem ők, hanem a munkával kapcsolatos elvárások jelentik. Ez különösen az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél probléma, 39%-uknak ez okozza a legtöbb frusztrációt. A válaszadók 13%-a aggasztónak találja az iparág helyzetét is, amiben dolgozik.

Így vezesd le a stresszt!

Pozitív azonban, hogy a dolgozók találnak a módszert arra, hogy levezessék a felgyülemlett feszültséget. A legtöbben a mozgást nevezték meg stresszoldó módszerként, a munkavállalók több mint egy ötöde végez fizikai tevékenységet, ha úgy érzi, hogy ki kell engedni a gőzt. Népszerű kikapcsolódási forma még a zenehallgatás, olvasás és filmnézés, a válaszadók 14%-a kezeli így a munkahelyi stresszt.

Néha sokat segíthet, ha megbeszéljük valakivel a problémáinkat. A válaszadók közel háromnegyede a közvetlen vagy a közvetett kollégáival beszéli meg a problémáit, 10% pedig jobban szereti a felettesével megvitatni ezt a témát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A nőkre sokkal inkább jellemző, hogy semmit sem tartanak magukban, mint a férfiakra. A részmunkaidősök és a saját tulajdonú cégekben dolgozók ritkábban nyílnak meg, közel felük senkivel sem beszéli meg ezt a munkahelyén.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a munkahely is segíthet a stressz leküzdésében. Számos helyen vannak már olyan közösségi terek és edzőtermek, amik kifejezetten ezt a célt szolgálják, de sokaknak továbbra is mellőzniük kell ezt a lehetőséget.

Ezt is szeretjük