Így öl meg a munkahelyed: ha ezeket a jeleket tapasztalod, ideje váltani
Munkahelyi stressz, mint világszerte vezető halálok? Ha így folytatjuk, idővel sajnos ez sem kizárt.

stressz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életünk java részét a munkahelyünkön töltjük - negyven év alatt ez csaknem tízezer napot jelent -, ezért nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tesszük. Szinte minden hónapra jut egy új kutatás a munkahelyi stressz egészségre gyakorolt káros hatásairól.

Egy 2015-ös, háromszáz tanulmányt összefoglaló kutatásban például kimutatták, hogy a jelenség hasonlóan gyakori mértékben járul hozzá a korai halálozáshoz, mint a passzív dohányzás. Léteznek olyan apró jelek, melyeket, ha valaki naponta megtapasztal a munkahelyén, érdemes elgondolkodni a váltáson, mielőtt túl késő lenne.

Túlzott stressz

Korábban az Európai Szívgyógyász Társaság folyóiratában publikálták egy brit kutatócsoport eredményeit, akik londoni hivatalnokokat vizsgáltak több éven keresztül. Az eljárás végén kiderült, hogy a munkahelyi stressz nagymértékben fokozza a koszorúér-betegség, illetve a szívinfarktus kockázatát. Ezenkívül a magas vérnyomás, a hasi elhízás és a cukorbetegség is gyakoribb volt azoknál, akik nem tudták feldolgozni a túlzott munkahelyi stresszhatást.

stress

Rendszeres túlóra

A gyakorta hosszúra nyúló munkaidő nem tesz jót az általános egészségnek, az American Journal of Epidemiology folyóiratban publikált finn tanulmány szerint ráadásul az agyműködés hanyatlásában is jócskán közrejátszik. A kísérletben 2214 brit közalkalmazottat vizsgáltak, a kutatók pedig megállapították, hogy azoknak, akik hetente 55 óránál többet dolgoztak, a rövid távú memóriájuk rosszabbnak bizonyult a heti negyven vagy kevesebbet dolgozók memóriájához képest. Ezenkívül a vizsgált csoport esetenként a szófelidézés során is problémákba ütközött.

Biztonság hiánya

A bizonytalan munkakörülmények, a vezetőség által alkalmazott megfélemlítő magatartás vagy a pszichés bántalmazás egyaránt visszavetheti az egészségi állapotot. A megfélemlítésnek gyakori formája a munkavállalóval szembeni támadó, fenyegető fellépés, amitől a dolgozó veszélyeztetve érzi pozícióját - mindez szorongást válthat ki, az emberek elveszítik önbizalmukat, idővel pedig egészségi és mentális problémák is jelentkezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túlságosan alacsony fizetés

Az alulfizetettség mondhatni egyenlő a megbecsülés hiányával. A honoráriumnak több fajtája lehet - bónusz, prémium -, ezért mindenekelőtt a legfontosabb, hogy az ember tisztában legyen saját elvárásaival, céljaival, amit aztán a vezetőség elé tárhat. Ha minden igyekezet és szorgalom ellenére esélytelennek tűnik egy tisztességes megállapodás, érdemes munkahelyet váltani.

Ezt is szeretjük