Ezért mondanak fel ma a legtöbben: mi az, ami a pénznél is fontosabb?
Tévhit, hogy a legtöbben azért mondanak fel, mert nem kielégítő a fizetésük - egészen más oka is van.

noi-dolgozo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjaink egyik legnagyobb munkaerő-piaci problémája az elképesztő méreteket öltő fluktuáció. Mi az oka? Miért vándorolnak ide-oda munkavállalók tömegei? És mi kell ahhoz, hogy maradjanak? Ezekre a kérdésekre keresett választ a HR-Evolution Kft. reprezentatív fluktuációkutatása. A feldolgozóipari és kereskedelmi vállalatok körében végzett, hiánypótló kutatás több mint ötezer fő megkérdezésével, 2017 novembere és 2018 márciusa között készült.

A munkáltató nem tartotta be, amit ígért a hirdetésben és az állásinterjún - ez a felmondás leggyakoribb oka - 42% - az elmúlt két évben munkahelyet váltott feldolgozóipari és kereskedelmi munkavállalók körében. A férfiak számára különösen fontos ez a szempont, 49%-uk mondott fel ezért, míg a nők 34%-a. A felmondás második leggyakoribb - 39% - indoka, hogy máshol több fizetést és vonzóbb juttatásokat ígértek. A harmadik ok az embertelen bánásmód és környezet, ami miatt a megkérdezettek 35%-a váltott munkahelyet.

"Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a cégek túlzó ígéretekkel kecsegtetnek az álláshirdetésekben. Az ígérgetés gyakran folytatódik az állásinterjún is, hogy magukhoz csalogassák a munkavállalókat. Például a maximálisan elérhető bért kommunikálják, de azt már nem, hogy mik a feltételei, amiket szinte lehetetlen elérni"- mondta Csikós Nagy Katalin, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője, fluktuációkezelés-szakértő.

Hozzátette: ez a munkavállalói magatartás jól mutatja, hogy megváltoztak a munkaerő-piaci erőviszonyok: már nem a munkáltató választ, hanem a munkavállaló válogat, és számon kéri az ígéreteket. Ha rájön, hogy rászedték, csalódottan továbbáll, amint teheti.

"Nem élő robotok"

Merőben más a helyzet a régi dolgozóknál, akik legalább két éve dolgoznak egy helyen. A megkérdezettek 56%-a nyilatkozott úgy, hogy a felmondás első számú okai az embertelen bánásmód és körülmények lennének. 51% több fizetés és vonzóbb juttatás miatt menne el máshová dolgozni, míg 44% a rossz munkahelyi légkör miatt váltana.

Csikós-Nagy Katalin véleménye szerint sajnos sok helyen, ahol magas a fluktuáció, a vezetők még nem jöttek rá a saját felelősségükre. Hiszen a nagyon magas cserélődésért szinte minden esetben a felső vezetők, a döntéshozói szint a felelős. A dolgozók legnagyobb sérelme, hogy nem veszik emberszámba őket. A vezető például nem köszön, nem kér, hanem parancsol, miközben élő robotoknak nézi őket: túl nagy a terhelés, teljesíthetetlenek a normák, és nehéz munkakörülmények között kell dolgozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi lehet fontosabb a dolgozóknak, mint a pénz? 

Jó hangulatban, jó csapatban dolgozni. Ugyanis a kutatás szerint egy munkahely legjelentősebb megtartó ereje a jó munkahelyi légkör: jelentősebb, mint a pénz. A megkérdezettek 67%-a szerint a legfontosabb. Ha ez adott, még jobb feltételekért sem váltanak munkahelyet. A fizetést és a juttatásokat a válaszadók 34%-a tartja a legfontosabbnak. Szinte ugyanennyi - 33% - azok aránya, akik szerint az erkölcsi elismerés, míg 31% szerint az emberi bánásmód a legfontosabb.

"Ezek a szempontok szintén a munkavállalói oldal erősödését jelzik. Amikor magas volt a munkanélküliség, sokkal kevésbé volt fontos szempont a szabadidő és az erkölcsi elismerés igénye. Ma, amikor munkaerőhiány van, ezek a szempontok felértékelődtek" - mondta Csikós-Nagy Katalin.

Hová mennek a dolgozók?

Az adatokból kitűnik, hogy a termelő és kereskedő vállalatok egymástól csábítják el a munkavállalókat. A megkérdezett kereskedelmi dolgozók közül 43% dolgozott már a termelésben, ahová a magasabb fizetésért ment el. Amennyiben teljesülnek a legfontosabb szempontok - mint a jó hangulat, megfelelő bér, elismerés, emberi bánásmód -, mindössze a válaszadók 8%-a menne külföldre dolgozni, ha lehetősége lenne rá. Akik pedig korábban már dolgoztak külföldön, azok 90%-a nem menne el újra.

Öt jól fizető szakma, ahol előny, ha már elmúltál 35 éves

A 35 év felettiek sokszor úgy érzik, kiöregedtek, és már nincs helyük a munkaerőpiacon - ehhez sajnos a rossz tapasztalatok is hozzájárulnak. Pedig ez nem igaz, sőt, vannak olyan szakmák, ahol kifejezetten előnyös, ha a jelentkező már nem a húszas éveit tapossa.

Ezt is szeretjük