5 gyakori, rossz szokás, ami az állásodba kerülhet - Hagyj fel velük!

Könnyen kicsúszhat a markodból az álommeló, ha nem vigyázol - már az állásinterjún elbaltázhatod az esélyt egy-egy rossz szokással.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az álláskeresés hosszú és fáradságos folyamat, hiszen megannyi útvesztővel tarkított. Bár vannak olyan bakik, melyek felett egy jóindulatú HR-es szemet huny, bizonyos szarvashibákat jobb elkerülni. Ember legyen a talpán, aki még egyszer sem sült fel egy állásinterjún, mert nem volt tisztában a viselkedési, a testtartási vagy éppen az illemszabályokkal.

Tetézve mindezt egy jókora adag félelemmel, ami a jelölteket ilyenkor megbéníthatja. Mivel az állásinterjú az első és utolsó lehetőség, hogy bebizonyíthasd, te vagy a legmegfelelőbb a pozícióra, fontos, hogy ne baltázd el az esélyedet: ne kövesd el a következő hibákat!

Késel

Elég rossz ómen, ha már az állásinterjúra is képtelen vagy pontosan érkezni - leszámítva persze a rajtad nyilvánvalóan kívül álló okokat -, hiszen felelőtlenséget, nemtörődömséget sugall a munkáltató felé. Amanda Augustine karrierszakértő szerint mindkét fél szempontjából ideális 15 perccel az interjú előtt megjelenni.

A személyes higiénia hiánya

Rosalinda Oropeza Randall etikett- és civilizációs szakértő úgy véli, nem létezik elég jó mentség arra, ha valaki ápolatlanul, koszosan jelenik meg a meghallgatáson. Elvégre, mi a célod? A szakmai pályafutásoddal szeretnél kitűnni, vagy a téged körüllengő illatfelhővel? A szakértő szerint a tisztálkodási hanyagság azt az üzenetet hordozza, hogy a jelölt a munkájára is hasonlóképpen tekint, így minden bizonnyal garantált az elutasítás.

Hazudsz a képességeidről vagy a tapasztalataidról

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát, vagyis, ha azt hiszed, nyerő helyzetbe kerülhetsz pusztán azért, mert hazugsággal akarod jobb fényben feltüntetni magad, akkor inkább azért imádkozz, hogy ne kapd meg a munkát. Rosemary Haefner, a CareerBuilder portál humánpolitikai vezetője mindenkit az őszinte, egyenes beszédre biztat, már csak azért is, mert a munkáltató szinte kivétel nélkül utánanéz választottjának, ezért így vagy úgy, de fény derül a titokra, ami visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Félbeszakítod a partnered

Nem sok magyarázatra szorul, hogy miért esik el valaki a hőn áhított munkától, ha képtelen azt a csekélyke tiszteletet megadni a másiknak, hogy zavartalanul végighallgatja. Randall szerint a hallgatás az állásinterjún is aranyat érhet, amitől a munkáltató szemében türelmesnek, adott esetben empatikusabbnak tűnhetsz.

Panaszáradatot zúdítasz leendő munkáltatód nyakába

Az állásinterjú nem a megfelelő hely és idő az előző munkahelyen ért sérelmeid kiteregetésére, már amennyiben komolyak a szándékaid. Haefner úgy véli, a munkaadók néhány jól irányzott kérdéssel könnyedén kiderítik, mennyire lojális jelöltjük egy adott vállalathoz: amennyiben szemrebbenés nélkül kiteregeted az előző munkahelyed szennyesét, biztosra veheted, hogy az interjú után örökre elválnak egymástól útjaitok.

Ezt is szeretjük