3 dolognak kell stimmelnie a munkahelyen: ha egy is hiányzik, elmúlik a motiváció
Miért fáradt valaki folyamatosan, ha elégedett a munkakörével? Fontos dolgokra figyelmeztet a szakértő.

iroda 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem azért megy valaki dolgozni egy céghez, mert szép, kulturált a környezet, hanem, mert szeretne hasznos lenni, megmutatni szakértelmét, pénzt keresni, és a többi. De természetesen mindenki jól érzi magát egy kellemes környezetben. 

Na de, ha azt tapasztalja, hogy sosincs takarítva a mosdó, és a környezet demotiváló? Akkor egy idő után már a céghez sincs kedve bemenni. Czagler Zsuzsa motivációtérképezési szakértő és oktató ismerteti a legfontosabb munkahelyi motivátorokat.

A három fő motivátor és a higiéniai faktorok

A szakértő szerint a motivációtérképezés során a leghasznosabb hasonlat a lyukas vödör, amivel megvilágítják a legfontosabb motivátorokkal való elégedettség és a kevésbé fontos vagy egyáltalán nem fontos motivátorokkal - higiéniai tényezőkkel - való elégedettség viszonyát.

A legtöbb embernek három fő motivátora van, amelyekkel való elégedettsége meghatározza motiváltsági szintjét, és egyben a munkakörrel való elégedettséget is jelzik. Ha a top 3 motivátorával elégedett valaki, akkor motivált, munkája feltölti őt, és energiája folyamatosan újratermelődik ettől.

Olyan ez, mintha egy vödörbe három energiaforrásból folyna a víz folyamatosan. Minél elégedettebb az adott motivátorral, annál nagyobb sugárban érkezik a víz, és akár másoknak is jut belőle. A többi hat motiváció általában sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem fontos számára, ezek a higiéniai faktorok. Azaz ezek nem motiválják az illetőt, viszont hiányuk demotiválhatja őt. Ezek azok a tényezők, amelyek a munkahelyi elköteleződést segíthetik vagy gátolhatják.

Az ezekkel a motivátorokkal való elégedetlenség a vödörben lévő lyukak formájában mutatkozik meg. Minél elégedetlenebb ezekkel a motivátorokkal, annál nagyobb az a lyuk a vödrön, annál több energiát veszít ott az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha folyamatosan érkezik a top 3 motivációforrásból elegendő energiautánpótlás, és csak kis lyukak vannak a vödrön, akkor az ezeken elfolyó energia fel sem tűnik. Viszont, ha egyszer csak lecsökken, vagy teljesen megszűnik az utánpótlás a három forrásból, akkor még a kis lyukakon keresztül is egyszer csak elcsorog az összes. Ilyenkor kerül az illető nemcsak lelkileg, de fizikailag is egyre jobban lemerült állapotba.

Elfolyó motivációk

Így érthető, hogy miért van az, hogy az illető elégedett a munkakörével, motivált, mégis folyamatosan fáradt. Ekkor valamelyik higiéniafaktoron nagyon nagy lyuk van, és folyamatosan veszíti az energiáit.

Tipikus és gyakori példa: kkv gyártási vezetője imádja munkáját, szakértelmével alkothat, jól keres, azaz nagyon elégedetten megéli a számára legfontosabb motivációkat: alkotás, szakértelem, értelmes munka és a munka piaci értekének megfelelő bérezés. De a marketing- és logisztikai vezetők szervezetlensége miatt egy percre sem tudja otthagyni a gyártás felügyelését, folyamatosan túlórázik, nem tud szabadságra menni, nincs semmi magánélete.

Folyamatosan tűzoltóüzemmódban próbálja meg korrigálni a logisztikusok miatt későn érkező alapanyag miatti gyártási újratervezést, és teljesíteni a marketingesek lehetetlen határidőkkel vállalt és vele előre nem egyeztetett, új gyártási igényeit. Azaz teljesen korlátozva érzi a szabad, autonóm működését, elégedetlen ezzel, annak ellenére, hogy ez nem fontos motiváció számára.

Ha a cég nem tudja rövidesen megszervezni a három ember együttműködési módjait, akkor a gyártási vezető egy idő múlva teljesen kifárad, és hiába elégedett a munkakörével, egy adódó lehetőség esetén elmegy egy sokkal szervezettebb helyre dolgozni. Nagyon fontos tanulsága a motivációtérképezésnek, hogy nem elég a fő motivációforrásokat elégedetten tartani, de érdemes figyelni, és betapasztani az energianyelő lyukakat is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük