Meg lehet találni a hangot az idősebb kollégákkal? Számít a korkülönbség a munkahelyen?

Egy friss kutatás szerint a csoportdinamikában nagyon is szerepet játszik az életkor, világszerte hódítanak a multigenerációs munkahelyek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szeretjük, ha több generációval dolgozhatunk együtt, ráadásul az életkor szerint színes csapatok a dolgozók szerint is hatékonyabbak - derül ki a Randstad Workmonitor második negyedéves jelentéséből. Nehézséget elsősorban a korosztályok közötti kommunikáció okoz, a magyar munkavállalók ugyanakkor könnyebben megtalálják a közös hangot. Felettesünk életkorával kapcsolatban egyébként rugalmasak vagyunk, csakúgy, mint az online térbe átnyúló munkahelyi kapcsolatokkal. 

A többgenerációs munkahelyek világszerte hódítanak a jelentés szerint. Magyarországon sincs ez másképp, ötből négy megkérdezett jelenleg is multigenerációs közegben dolgozik, és akkor is ezt választaná, ha neki kellene döntenie.

- A válaszok alapján ennek egyik oka az, hogy a többgenerációs csapatok ötletei és problémamegoldása sokkal színesebb, egyedibb, ami különösen jövedelmező a cégnek és a csapatszellemnek egyaránt. Szektorokat tekintve egyébként a kommunikáció és vegyipar területén legjellemzőbb ez a befogadó szemlélet - fűzte hozzá Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketing menedzsere.

A harminchoz közeliek és az 55 év felettiek szeretik itthon leginkább a vegyes csapatmunkát. Amellett, hogy a sokszínű csapatok hatékonyabbak, kreatívabbak, és a munkavállalók körében is népszerűek, hordoznak magukban zökkenőket is. Leginkább a kommunikációs stílus különbözteti meg az ilyen csapatokat az életkor szerint homogén munkahelyektől, globális szinten a korosztályok közötti interakciót a megkérdezettek harmada kihívásnak találja.

A magyar munkavállalók könnyebben alkalmazkodnak egymáshoz: nálunk mindössze minden ötödik megkérdezett számára okoz nehézséget a nála idősebb vagy fiatalabb kollégákkal való kapcsolattartás. A kulturális különbségek hatása is érezhető: míg India a legelfogadóbb és legpozitívabb a multigenerációs munkaformával kapcsolatban, addig Japán a legszigorúbb és legelutasítóbb.

Elfogadjuk, ha fiatalabb a felettesünk

A jelentés arra is rámutat, hogy nincs nagy jelentősége a felettes és beosztott közötti korkülönbségnek. - A kutatás eredményei azt mutatják, hogy, amíg a felettes inspiráló, motiváló és példaértékű, addig lehet fiatalabb vagy idősebb is a munkatársaknál - mondta Szokody Ágnes. - Azonban, ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg, már kevésbé elnézőek az alkalmazottak. Ilyen esetben globális szinten a megkérdezett 69%-a a vele egykorú vagy idősebb vezetőt részesíti előnyben.

A régióban mi magyarok nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a kornak. A válaszolók közel háromnegyede választana inkább korabeli vagy idősebb felettest, míg Lengyelország - 47% - a legnyitottabb ezen a téren. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Munka és magánélet: nyitottabbak vagyunk az átlagnál

A kutatás a munkavállalók közösségi médiához való viszonyát is vizsgálta. Míg globálisan a válaszolóknak csak 61%-a lép kapcsolatba munkatársaival olyan közösségi platformokon, mint a Facebook vagy az Instagram, addig Magyarországon tízből nyolcan elfogadják kollégáik felkéréseit. Közülük is ezen a téren a nők nyitottabbak.

A hierarchia nemcsak a csapatstruktúrában, de a munka és magánélet összekapcsolásában is jelentkezik: közvetlen főnökükkel globális szinten is óvatosabbak a megkérdezettek, és nálunk is már csak minden második munkavállaló nyilatkozta azt, hogy ismerősök a különböző közösségi csatornákon. A nemzeti kultúra hatása is érezhető: Japán - 19% -, Franciaország - 36% - és Németország - 46% - a legzárkózottabb ezen a téren.

Ezt is szeretjük