Mikor szoktál felkelni? Mutatjuk az időpontot, ami előtt nem kellene

Talán nem is sejted, de életed számos fontos területére negatív hatással van, ha helytelenül alszol.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem újdonság, hogy ahhoz, hogy kipihent és egészséges legyél, körülbelül napi nyolc óra alvásra van szükséged.

Egy új kutatás azonban megállapította, az sem mindegy, mikorra időzíted ezt az alvást, a megfelelő időpont megtalálásában pedig nem segít az sem, hogy sok helyen túl korán kezdődik a tanítás.

Túl korán indul a suli

Magyarországon a legtöbb iskolában reggel 8 órakor kezdődik a tanítás, de van, ahol már 7:45-kor kezdetét veszi az első óra, és sokaknak nulladik is van az órarendjében. Az Amerikai Járványvédelmi és Megelőzési Központ tanulmánya szerint azonban ahhoz, hogy a diákok fejlődő szervezete megkapja a számára elegendő pihenési időt, nem szabadna 8:30 előtt berendelni a tanulókat a suliba.

Egy 14-17 éves kamasznak átlagosan nyolc-tíz óra alvásra van szüksége, és a központ kutatói szerint ha reálisan gondolkodunk, be kell látnunk, hogy egy mai fiatal ritkán kerül este 11-12 előtt ágyba. Ahhoz, hogy elkészülj, reggelizz, és eljuss az iskolába, legalább 7-kor fel kell kelned, ha pedig fél óránál többet utazol is, ez az időpont még korábbra csúszik.

A szakértők szerint fontos, hogy a diákok éjfélnél legalább egy-két órával korábban lefeküdjenek, mert ilyenkor a legpihentetőbb az alvás, de ahhoz, hogy biztosan mindenkinek elegendő pihenőidő álljon a rendelkezésére, jobb lenne esetünkben fél órával később, vagyis 8:30-kor kezdeni a tanítást.

Lehangolt vagy?

Az alváshiány állandó rosszkedvhez is vezethet, de a lehangoltságnak nem ez az egyetlen lehetséges oka. Nézd meg, mit mond a szakértő!

Ha nem alszod ki magad

Ahhoz, hogy a szervezet regenerálódjon a napi megpróbáltatások után, tinédzserkorban különösen nagy szükség van a napi nyolc-tíz óra alvásra. Ellenkező esetben folyton fáradt leszel, romlik a teljesítőképességed, csökken a teherbírásod, visszafejlődik a koncentrációs készséged és gyengül az immunrendszered.

Lassan külső jelei is lesznek a kialvatlanságnak: a bőr és a haj fakóvá, fénytelenné válik, sötét karikák, puffadt táskák jelennek meg a szem alatt, sőt, a súlyod is gyarapodhat, mert a fáradt szervezet igyekszik energiát képezni, és alvás hiányában ezt a bevitt táplálék fokozott elraktározásával és az anyagcsere lassításával próbálja megtenni.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük